Valér
2 °C
8 °C

Kiütik őket, kétévente nyernek, de ünnep, ha pályán van a válogatott

2013.09.14. 20:22

A FIFA hónapról hónapra megállapított futball-világranglistáját nehéz komolyan venni, de legalább izgalmas csapatokra lehet felfigyelni időnként. Ilyen az utolsó helyet kibérlő Turks- és Caicos-szigetek válogatottja.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott lista végén a karibi ország csapata Bhutánnal és San Marinóval holtversenyben a 207., noha már olyan sikert is elértek, amilyenről a San Marinó-iak álmodni se mernének: a felnőtt csapat válogatott meccset nyert. A probléma az, hogy ritkán lépnek pályára.


Nagyobb térképre váltás

A Nagy-Britanniához tartozó szigetcsoport 1998-ban csatlakozott a FIFA-hoz, és az első győzelemre nyolc évet kellett várniuk. A 2006-os Karibi Kupán a Kajmán-szigetek ellen legendás meccset játszottak és 2-1-re nyertek.

Nehéz mérkőzések és nagy bukások vezettek el a sikerig, 2000-ben az első vb-selejtezőjükön 14-0-s összesítéssel estek ki St. Kitts és Nevis válogatottjával szemben, majd 2004-ben Haiti ellen 7-0-val zúgtak ki.

Ritka esemény, ha pályán vannak
Ritka esemény, ha pályán vannak

Aztán a Kajmán-szigetek elleni első győzelem és gólok után nagy sorozat indult, a következő héten sikerült a Bahamákat megszorongatniuk 3-2-re, igaz kiestek, de szoros meccsen. A folytatásra 2008-ig kellett várni, hazai pályán, kétezer néző előtt, esős-szeles időben, 2-1-re verték St. Luciát. Edzőjük a győzelem után azt mondta, tehetséges csapata van, a Karibi térségben bárkivel versenyezhetnek.

Sajnos a visszavágó már nem sikerült jól, St. Lucia 2-0-ra nyert, és jutott tovább a selejtező következő körébe. Ahogy a 2014-es vb-selejtezőt is hamar elbukták, a Bahamák két meccsen 10-0-s összesítéssel ejtette ki őket 2011-ben.

A válogatott történetének mindkét győztes meccsén betalált a válogatott legnagyobb sztárja, Gavin Glinton. A rutinos támadó az amerikai sztárcsapatban, a Los Angeles Galaxyben játszott 2002-ben és 2003-ban, gólokat is lőtt. Később kisebb klubokhoz került, aztán 2006-tól jött az újabb galaxys korszak, majd néhány MLS-es csapat után Vietnamba ment levezetni.

A válogatott keret gerincét az ötcsapatos bajnokság legjobbjai az AFC Academy és a Cheshire Hall adja, utóbbi lett a 2013-as bajnok, a kupadöntőt viszont elbukták a Rozo FC-vel szemben.

A nemzeti csapat újabb szereplésére most várni kell, addig marad a legnépszerűbb sportág, a krikett.

A futballválogatott a 2011-es meccs óta nem lépett pályára, az idén már biztosan nem hívják őket össze, úgyhogy a negyvenezres ország életében legalább akkora esemény a válogatott meccs, mint a fejlettebb futballal rendelkező országok rajongóinak a világbajnokság.