Várunk, amíg egy bíró megöli magát?

2013.09.16. 11:53

Mark Halsey huszonhárom éven volt játékvezető az angol élvonalban, tavaly vonult vissza, most arra figyelemztetett, akkora teher alatt dolgoznak a bírók, hogy súlyos következménye lehet az őket érő stressznek.

„A pályán lehetetlen elrejtőzni, mentálisan erősnek kell maradnunk. A meccsen történtek azonban követnek minket a pályán kívülre is, és ezek szép lassan elpusztíthatják az embert" – írta a Sunban vezetett rovatában az ötvenkét éves Hasley.

Hasleynél 2009 augusztusában diagnosztizáltak rákot, sikerült legyőznie a kórt, de a kezelés fizikálisan és mentálisan is megviselte. Felépülése után nem sokkal már meccset vezetett, 2010 márciusában tért vissza a pályára.

A visszavonult bíró úgy véli, a játékvezetőknek sokkal több segítséget kellene kapniuk a stressz feldolgozásában. „Az elmúlt években történt bírói incidenseit figyelembe véve azt kell, hogy mondjam, előbb-utóbb idegösszeomlást fog kapni valaki. Ha nem kapnak segítséget, hogy átveszeljék a stresszt, fennáll annak a veszélye, hogy valaki öngyilkos lesz".

Hasleynek twitteren estek neki utolsó szezonjában, miután a Manchester United–Liverpool-rangadón tizenegyest adott a Unitednek, és kiállított egy Pool-játékost. Több twitterező rákos betegségét is felemlegette, mások csak fenyegették, a játékvezetők szervezete kiállt mellette.

A legnagyobb bírói balhé a múlt szezonban Mark Clattenburgé volt, egy feszült Chelsea–Manchester United után több játékos is berontott a játékvezető öltözőjébe, hogy számon kérje az ítéleteit, állítólag a chelsea-s Mikel azt ordibálta, hogy eltöröm a lábad.

Később a Chelsea azzal vádolta meg Clattenburgot, hogy rasszista megjegyzéseket tett játékosaikra. Vizsgálat is indult, miközben a játékvezetők sztrájkkal fenyegettek, az őket képviselő szervezet pedig azt nyilatkozta, cserben hagyta őket az angol futballszövetség, nem kaptak elég támogatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport