11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Rabszolgamunkával épülnek a katari arénák

2013.09.20. 10:38

Még augusztus végén számoltak be arab újságok arról, hogy már harminckét nepáli vendégmunkás vesztette életét Katarban, mindannyian a 2022-es világbajnokság építkezésein dolgoztak.

A munkások nem kaptak elég vizet és élelmet, a napokban pedig az is kiderült, hogy csak két nepáli orvos volt arra a több ezer nepálira, akik az építkezéseken robotolnak, noha a helyi orvosokkal nem tudják magukat megértetni.

Nepáli információk szerint júliusig összesen kilencvenezren érkeztek az arab országba, hogy munkát kapjanak, a szakszervezetük vezetője már az év elején is panaszkodott, hogy Katar a 21. század rabszolgatartó állama, a munkásokat embertelen körülmények várják.

A harminckét nyári halálesetből tizenhárom a hőséggel összefüggésbe hozható keringési zavarok miatt történt, nyolcan lezuhantak az építkezéseken, tizenegyen közúti balesetben vesztették életüket.

Politikai nyomás miatt kapták meg a vb-t

Közben az UEFA hivatalosan is kiállt a téli rendezés mellett, amit Sepp Blatter is kezdeményezni fog a szervezet októberi közgyűlésén. A FIFA-elnök a napokban egyébként elismerte, a politika is szerepet játszott abban, hogy kinek adták a 2022-es vb-t.

Az európai vezetők azt javasolták FIFA-képviselőiknek, hogy szavazzanak a katari pályázatra, mert üzleti érdekeltségeik vannak az országban

– mondta Blatter. A FIFA már korábban felállított egy etikai bizottságot, hogy kivizsgálják, voltak-e szabálytalanságok, vesztegetések, a katari pályázat megszavazása előtt, eredmény még nincs.

Azt már korábban megírták a francia lapok, hogy az UEFA-vezér Michel Platini a francia elnök társaságában tárgyalt katari képviselőkkel 2010-ben, nem sokkal később pedig a katariak megvették a PSG-t, a párizsi klub azóta több sztárt is megvásárolt.  • Hírek
  • Bankszámla