Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Grande, na az nagy magyar játékos volt

2013.09.29. 16:31

A Hercules Alicantéról nem sok futballélményem volt, bár azt tudtam, hogy amikor első osztályú volt, Barcelonában verték meg Messiéket 2010 szeptemberében, hogy a világbajnok francia, Trezeguet is ott játszott. Azt is tudtam, hogy Müller Sándor is ott játszott.

Azt azonban már csak a honlapjukról, hogy az argentinok ebben a stadionban mészárolták le Mészöly csapatát 4-1-re az 1982-es vb-n, a magyar kapitány ugyanis akárhogyan is próbálta megszervezni a védekezést, Diego Armando Maradona könnyen hagyta ott Sallait és társait.

Az igazán megdöbbentő információ azonban már a helyszínen ért, amikor a félidőben feltűnt, hogy a helyieknek egy egész furcsa nyelven beszélek. Gyorsan kiderült, hogy magyar vagyok, mire az egyik drukker mondta: volt itt valaha egy magyar. Mármint a pályán.

Mondtam, persze, Müller Sándor, válogatott is volt. Müller neve hallatán nem érzékenyültek el, nem rá gondoltak, hanem Nagyra. Mire mondtam, hogy a Nagy nálunk olyan, mintha itt valakit Garciának hívnának. Az egyik fickó ugyanakor elmesélte, hogy az a Nagy nagyon jó volt, igazi Grande.

Alig vártam, hogy a meccs után hazamenjek, és megnézzem, kiről is beszélnek, mert nagyon hitelesen mondták el, fel is jutottak vele 1974-ben, és nagyon sajnálták, hogy az első osztályban már nem lehetett velük, mert ott meg az ötödikek lettek, azóta sem voltak olyan magasan.

A keresés eredménye a következő: Nagy Antalról volt szó, aki még a 66-os magyar világbajnoki csapatba is bekerült. Tényleg jó szezonja volt a kispesti nevelésű csatárnak, mert 36 meccsen 10 gólt lőtt. És tényleg feljutottak. Gyorsan tegyük hozzá, hogy Müller sem vallott egyáltalán szégyent, de a drukker akkor lehetett gyerek, és jobban megmaradtak benne Nagy cselei, góljai.

Nagy Antal jövőre lesz hetven éves, számtalan társa lehet abból a korszakból, akiket alig ismerünk.

Az Alicante a másodosztályban harcol a kiesés ellen, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Mallorcával 2-2-t játszottak két hete otthon, utána kaptak egy ötöst a Ponferradinánál, vasárnap a Deportól kettőt.