Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Lehet, hogy nem Messi, vagy Cé kapja az Aranylabdát

2013.10.29. 10:06

 

Ki legyen az Aranylabdás?

Az elmúlt szezonban triplázó, azaz bajnok és kupa-, valamint Bajnokok Ligája-győztes Bayern München hat futballistája is bekerült a 2013-as FIFA-Aranylabda jelöltjei közé.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kedd reggel honlapján tette közzé annak a 23 játékosnak a nevét, akik közül kikerül az idei év legjobbja. A listán természetesen ott van a legutóbbi négy szavazáson győztes argentin Lionel Messi is. 

A FIFA december elején háromfősre szűkíti a listát, a végső győztes január 13-án, a szervezet szokásos zürichi gáláján derül ki. Az olvasók is szavazhatnak, az eddig leadott voksok alapján Zlatan Ibrahimovic vezet Franck Ribéry előtt.

A játékosok mellett már az edzők névsora is ismert, jelölt többek között a Bayern Münchentől már távozott Jupp Heynckes, mint a svájci válogatott szövetségi kapitánya, valamint a Manchester Unitedtől a nyáron 27 év után visszavonult Alex Ferguson is.

A játékosok között újra esélyes az utóbbi négy évben nyertes Lionel Messi, aki spanyol bajnokságot nyert a Barcelonával, és a liga gólkirálya lett. Ismét ellenfele Cristiano Ronaldo, aki újfent rengeteg gólt rúgott, ám ezúttal semmit nem nyert a Real Madriddal.

Ott lehet az élen is akár Zlatan Ibrahimovic, ő francia bajnok a Paris Saint-Germainnel és francia gólkirály. Az új szezonban kicsit nehezen lendült bele, de az utóbbi időkben káprázatos, négy gólt vágott a Bajnokok Ligájában.

Favoritok közé kell sorolni Franck Riberyt is, a BL-győztes, Bundesliga-bajnok és Német Kupa-győztes Bayern München egyik legjobbját is. Őt augusztus végén az UEFA a legjobb Európában játszó futballistának választotta.

A díjat a FIFA-tagországok szövetségi kapitányainak, a válogatottak szövetségi kapitányainak, illetve kiválasztott újságírók összesített szavazatai alapján ítélik oda.

Messi eddig az egyetlen négyszeres aranylabdás, 2008-ban fordult elő legutóbb, hogy nem ő kapta az elismerést, abban az évben Cristiano Ronaldo győzött.

Az esélyesek közül már majdnem mindenki vb-résztvevő, ám C. Ronaldo és Ibrahimovic közül csak az egyik lesz ott 2014-ben Brazíliában, ugyanis Svédországot és Portugáliát összesorsolták a világbajnoki pótselejtezőre.

Ha a 32 éves Ibrahimovic maradna le, és idén nem nyer Aranylabdát, valószínűleg már anélkül is vonul vissza, legalábbis vb-indulás nélkül fergeteges jövő évet kellene produkálnia, hogy egy év múlva őt tüntessék ki. Utána meg már 34 éves lesz.