Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Agykárosodást kockáztatott a Tottenham

2013.11.04. 14:57 Módosítva: 2013-11-04 14:57:24

Többen támadják a Tottenham Hotspurt, mert a londoni klub nem cserélte le kapusát, aki az ellenfél csatárával ütközött egy hétvégi meccsen, és rövid időre elvesztette az eszméletét. 

Az eset a vasárnap délután 0-0-val zárult Everton–Tottenhamen történt, a hazaiak csatára, Romelu Lukaku a labdáért ment a 77. percben, és a térdével eltalálta a kirohanó vendégkapus, Hugo Lloris fejét. Az ütközés után a francia kapus a földön maradt. Ápolás után folytathatta a játékot, az utolsó negyedórára a pályán maradt, pedig cseréje már melegített, hogy beállhasson.  

Az evertonos Lukaku, aki egyébként sportszerűen jelezte, hogy baj van, sárgát kapott, térdét jegelni kellett, Lloris meg nem emlékszik az esetre, vallotta be a meccs után a Tottenhamet edző André Villas-Boas. 

Semmire nem emlékszik az ütközésből. Az én döntésem volt, hogy a pályán marad. Nagyon elszánt volt, folytatni akarta a meccset, elég koncentráltnak tűnt számomra, hogy ne hozzam le. Az ütközés utáni nagy védései is ezt igazolják

" - indokolt az edző.

Egy agysérülésekkel foglalkozó angol szervezet szerint viszont maradandó következménye, akár agykárosodás, is lehet annak, hogy a kapus a pályán maradt. A Headway közleményében azt írta, a klub és az edző felelőtlen döntést hozott, eszméletvesztés után minden esetben komolyabb orvosi segítségre van szükség.  

Egy ilyen környezetben a játékost ápoló orvos egyszerűen nem tudja megítélni, milyen hosszabb távú következményei lehetnek az ütközésnek. Azzal, hogy pályán maradt, még nagyobb sérülést okozhatott az agyának.

Ezzel egyetértett a FIFA orvosi vezetője, Jiri Dvorak professzor is:

Már az is jelzi, mekkora volt az ütközés, hogy a másik játékos térdét jegelni kellett. Az esetek kilencvenkilenc százalékában az eszméletvesztés agyrázkódást okoz. Ilyen állapotban a játékos sem látja reálisan az állapotát. 

A Tottenhamnek csütörtökön lesz legközelebb meccse, a Sheriff Tiraspolt fogadják az Európa Ligában, egyelőre nem tudni, hogy Lloris védhet-e.