Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Miért nem voltak a honvédosok Puskásnál?

2013.11.11. 08:56

A Honvéd-szurkolók évtizedes szokásuk szerint halottak napján idén is megkoszorúzták a klub elhunyt játékosainak, edzőinek, vezetőinek sírját, öt vidéki és hét fővárosi temetőben rótták le kegyeletüket.

Talán legnagyobb játékosaik, a 2006 novemberében elhunyt Puskás Ferenc és Kocsis Sándor (kinek hamvai 2012-ben kerültek haza Spanyolországból) sírjára azonban nem került piros-fekete koszorú, a drukkereket ugyanis nem engedték be a Bazilika altemplomába, írja a klub honlapja.

Bazilika altemplom - Hungary (Budapest)

„A fanatikusok, mint minden évben, ezúttal is ellátogattak a templomba, ám a Bazilika őre nem engedte be őket az altemplomba, mondván, a híveket zavarná a megemlékezés. Vajon mennyiben zavart volna bárkit is, hogy néhány szurkoló virágot helyez el a labdarúgás két géniuszának sírjánál? Sajnálatos módon ez a kegyeletsértő akadályoztatás szinte minden évben megtörténik."

Az altemplom a Bazilika főbejáratától közelíthető meg, szűk, kanyargós lépcső visz le több fordulóval másfél emelet mélyre. A lépcsőn legfeljebb két ember fér el egymás mellett, több tényleg nem, ide körülményes csoportosan levonulni. Az érdeklődőket a turistákat segítő, információt nyújtó templomőrök engedik le. Kocsis és Puskás sírja egymástól néhány méterre van, Öcsié van távolabb a bejárattól.

Az altemplomnak ugyan van két önálló bejárata, melyek a Bazilika két oldaláról nyílnak, és ahol kétszárnyú lépcső vezet le a mélybe, de ezek le vannak zárva. Információink szerint a jövőben lift is épül, ami az utcáról közvetlen lejárást biztosít majd az urnákhoz.

A Bazilikában elmondták, a kiemelt temetéseken, és a koporsós temetéseken nyitják csak meg a két önálló bejáratot. „A lift lesz a megoldás, ami még nem tudni, mikor, de megépül. Egyébként valóban furcsa, hogy a kolléga nem engedte le őket, hiszen ki hangoskodna egy ilyen helyen?"