Valér
2 °C
8 °C

Buzánszky: A nézőknek foci kell

2013.11.20. 18:28

Egy válogatott játékosnak a nemzeti csapatban játszott meccshez nemcsak fizikai, hanem lelki erő is kell, és ehhez a Himnusz éneklése elengedhetetlen - vélekedett Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja szerdán, a Debreceni Egyetemen (DE).

Az évszázad mérkőzésének tartott angol-magyaron született 6-3-as vendégsiker közelgő 60. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésén előadásában arról is beszélt, szomorúsággal tölti el, amikor azt látja, hogy ma a válogatott játékosok közül csak néhány énekli a Himnuszt.

"Aki egy nemzetet képvisel, annak a pályán mindent meg kell tennie a sikerért, és ebbe ez is beletartozik" - fogalmazott a 88 éves Buzánszky.

Az egykori válogatott futballistát az is aggasztja, hogy egyre kevesebben járnak Magyarországon futballmeccsre, pedig a legendás 6-3 visszavágóján, Budapesten százezernél is többen zsúfolódtak be a Népstadionba.

"Közönség nélkül nem ér semmit az egész" - jegyezte meg. "Ugyan a válogatott most statisztikailag előre lépett, az élet nem statisztika, a nézőknek foci kell" - utalt Egervári Sándor korábbi nyilatkozatára, miszerint a válogatott fejlődése az adatok alapján kézzelfogható.

Buzászky felidézte az angliai meccset egészen attól kezdve, hogy a helsinki olimpián az angolok meghívták őket. Beszélt arról, hogy ők korábban semmit sem tudtak az angolokról, az általuk használt, nehezebb labdából is nehezen sikerült szerezniük, és az sem volt biztos, hogy a pártbizottság egyáltalán hozzájárul ahhoz, hogy "kapitalistákkal focizzanak."

Amikor aztán biztossá vált a mérkőzés, mások mellett Párizsban a Renault-gyár csapatával játszottak felkészülési mérkőzést, és a 18-0-ra megnyert találkozón "a legnehezebb feladat a gólok számolása volt."

Buzánszky szerint azon a meccsen toronymagasan az angolok fölé nőttek. "Hidegkuti gyors gólja után azt sem tudták hol, lakik a jóisten, csak szegény Grosicsnak fájdult meg a háta, amiért háromszor is a hálóba kellett visszanyúlnia a labdáért".

A Debreceni Egyetem történetében is egyedülálló emlékkonferencián az intézmény történészei tartottak előadást az 1953-as évről. Az érdeklődők olyan ritkaságokat is megtekinthettek, mint az 1954-es világbajnoki ezüstérmek, az 1953. november 15-én játszott Magyarország-Svédország találkozó (2-2) meccslabdája, az 1952-es olimpiai öltöny címere, az 1954. május 24-i magyar-angol meccs belépőjegye, valamint korabeli futballcipő, emlékbélyeg és más ritkaságok.