Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bomba ölte meg a németek ígéretét

2013.11.20. 12:23

Burak Karan egy szíriai robbantásban vesztette életét, halála sokkolta a német futballvilágot. A török származású férfi korábban Kevin-Prince Boatenggel és Sami Khedirával futballozott együtt a német utánpótlás-válogatottakban, ifiként a Hertha, a Hamburg és a Hannover játékosa volt. 

Egykori edzője, Thomas Hengen azt nyilatkozta róla 2008-ban, remekül lát a pályán, jó a passzjátéka és keményen tud szerelni. Mindent tud, amire szükség van a posztján.  

A huszonhat éves Karan októberi haláláról a napokban számoltak be először a német lapok, a férfi állítólag a török határ közelében, Azaz bombázásakor vesztette életét, mikor a kormányerők támadták a várost.  A másodosztályú Frankfurtban futballozó egykori csapattársa, Michael Görlitz sokkolónak, tragikusnak nevezte a történteket. 

A német lapok címlapjára került Karan halálhíre
A német lapok címlapjára került Karan halálhíre

Karanról halála után került fel egy felvétel a Youtube-ra, ezen az el-Aszád elnök elleni felkelést éltette fegyverrel a kezében. Testvére szerint a pénz és a futballkarrier sosem volt igazán fontos Buraknak, egykori edzője pedig azt mondta, hogy a fiatal védő naponta ötször imádkozott, a csapaton belül pedig mindenki jó kedélyűnek ismerte.

A futballt húszévesen fejezte be, a legtöbben nem tudták, miért vonul vissza. Testvére azt is elmondta, a korábbi U16-os és U17-es válogatott Karan az utóbbi időben több felvételt látott a szíriai állapotokról, kereste a módját annak, hogy segíthessen az embereken. Abban is biztos, hogy az internetre felkerült fényképeken nem a korábbi futballista látható, „csak azért volt ott, hogy járművekre vigyázzon" - indokolt Mustafa Karan. 

A német lapok úgy tudják, a játékos Wuppertal közelében került kapcsolatba több radikális iszlamistával, köztük azzal a török származású Emrah Erdogannal, akit a Nairobiban történt terrortámadás miatt azóta őrizetbe vettek. A korábbi futballista radikalizálódása a német hatóságoknak is feltűnt, figyelni kezdték, telefonját is lehallgatták.  

Idén költözött Szíriába, követte a családja, huszonhárom éves felesége és két gyereke is. Németországban most nyomozást indítottak, Karan kapcsolatban állt-e nemzetközi terrorista szervezetekkel.