Auguszta
-3 °C
2 °C

Dél-Afrika verte a világbajnokot, de hiába

2013.11.21. 12:09

A FIFA a világranglista szempontjából érvénytelennek minősítette a Dél-Afrika–Spanyolország felkészülési meccset, vagyis hiába nyert 1-0-ra az afrikai válogatott, ezt nem számítják bele a következő, novemberi világranglistába. Spanyolország eredménye sem változik, de az Angliában 1-0-ra nyerő Németország könnyen megelőzheti az élen.

A történet lényege, hogy az előzetes megegyezés alapján mindkét csapat hatot cserélhetett volna. A spanyoloknál a kezdő Iker Casillast a szünetben Victor Valdésre cserélték, aki viszont a 77. percben megsérült. Míg a kispadoknál a dél-afrikai és a spanyol csapat arról egyezkedett, hogy jöhessen még egy spanyol csere, addig Arbeloa húzott kesztyűt. Végül a játékvezető is belement az újabb váltásba, így Pepe Reina állt be a kapuba a 81. percben. A sportszerűség dicséretet érdemel, de a FIFA-nál ez szabályellenes, így törölték a meccs végeredményét.

Hogy hogyan számítja ki a FIFA a világranglistapontokat? Elmondjuk. Egy adott hónapban van egy alappontszám, amelyet az időszakban lejátszott meccsek határoznak meg. Minden meccs után pont jár, a találkozó eredménye alapján ez négy szám szorzatából jön ki. A meccs végeredménye (3, 1, vagy 0), a meccs jelentősége (barátságos meccs – 1, vb-, kontinens-selejtező – 2,5, kontinentális torna döntője, vagy Konföderációs Kupa – 3, világbajnokság – 4). A harmadik szám az ellenfél erőssége, amelyet a világranglistán elfoglalt helyezés határoz meg. A negyedik szám pedig kontinensek közötti különbség (Európa és Dél-Amerika 1-szeres, a CONCACAF 0,88, Ázsia és Afrika 0,86, Óceánia 0,85). Így alakul ki a havi alappontszám.

Az összes meccs után járó pontszámok átlagát az adott évben 100 százalékkal számolják, ehhez adják hozzá az egy évvel ezelőtti pontok 50, a két évvel ezelőtti pontok 30, a három évvel ezelőtti pontok 20 százalékát. E négy szám összege a havi világranglistapont. Ilyen egyszerű.