Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Ezért szegények a spanyol klubok

2013.11.25. 19:39

A spanyol bajnokságot az elmúlt évtizedben egyértelműen a Barcelona és a Real Madrid uralta, utoljára a Valencia tudott beleszólni a bajnoki küzdelembe még a 2003-04-es szezonban. Azóta a katalán csapat 6-szor, a madridiak pedig 3-szor nyertek, de a dominanciájuk nem csak a címekben, hanem a televíziós pénzek szétosztásában is jól látszik. Olyannyira, hogy egyetlen másik neves európai bajnokságban (angol, német, olasz, francia) sincs olyan igazságtalan osztozkodás, mint a spanyoloknál, derül ki a 2012-13-as idény adataiból.

A topligák 2012-13-as jogdíjai

1. Anglia 1139,2 millió euró

2. Olaszország 855,3

3. Spanyolország 604,4

4. Franciaország 489,7

5. Németország 342,6

A Real és a Barca egyaránt 140 millió eurót tehet zsebre a közvetítési jogokból, ami európai szinten is rendkívül magas, hát még a többi csapathoz képest. (A második legtöbbet a Juventus kapta 95,1 millióval, de rajtuk kívül csak 4 másik klub kapott 70 millió euró fölött: Milan, Inter, Manchester United, Manchester City.) Miközben a két topcsapat elviszi a tévés jogokért járó összeg közel felét (280 milliót a 604-ből), addig a harmadik helyen álló Atlético és Valencia mindössze 42-42 milliót kap, az első tíz csapat pedig a teljes rész 79,4 százalékát teszi ki.

Ennek az az oka, hogy a spanyol bajnokságban egyéni szinten egyeznek meg az ilyen díjakról, és ahogy lényegében a bajnoki menetrendig bezárólag szinte mindenről a Real és a Barca vezetésével döntenek, úgy a tévés jogokat is ennek a két csapatnak az irányításával osztják szét. Éppen ezért annyira meglepő, hogy idén az Atlético Madrid tartani tudja a lépést a két óriással, sőt, jelenleg három ponttal meg is előzik városi rivális Realt.

Első ránézésre a Serie A elosztása is igazságtalannak tűnhet, ám még az olaszoknál is sokkal jobb a helyzet, mint a spanyoloknál. A címvédő Juventus a teljes összeg 11%-ának megfelelő 95 millió euró körüli összeget kap, addig a legkisebbek is 20 millió fölötti pénzzel számolhatnak, míg a spanyoloknál a hat legkevesebbet kapó csapat 12-12 millióból részesül.

A legigazságosabb elosztást a Premier League-ben találhatjuk, ahol már maga a felosztási rendszer sem engedi, hogy komoly eltérések legyenek. A tévés összeg feléből ugyanis egyenlő arányban részesül minden klub, egy negyeden az előző bajnokság végeredménye, a maradék negyeden pedig a valódi közvetítések száma alapján osztoznak.

xYaDaGs.png

Ennek megfelelően elképesztően kicsik az eltérések az angol klubok között - a lista élén álló Manchester United közel 72 milliója alig 1,6-szoros pénzt jelent a sor végén álló Queens Park Rangers 46,3 milliójához képest. Ezért is lehet, hogy az angol klubok átlagosan 38 millió eurót költöttek idén nyáron játékosokra átlagosan. Ráadásul a United 71,8 milliójában már benne van a bajnoki címért járó bónusz is.

Az angolokat szorosan követik a németek, akik bár nagyságrenddel kisebb pénzen osztozkodnak, azt majdnem olyan igazságosan teszik, mint a Premier Leauge-beli társaik. Náluk 2,1-szeres a szorzó az utolsó és az első között, a legtöbbet a Bayern (25,8) kapta, míg a legkevesebbet kapó Nürnberg is 12,2 milliót vihetett haza. Ez az összeg amellett, hogy több, mint a spanyoloknál tapasztalható legkisebb pénz, arányaiban sokkal jobb, hiszen a teljes rész 3,5%-a, míg a spanyoloknál 2% alatti a legkisebb részesedés.

A nagyjából 490 millió eurón osztozkodó franciáknál is 12,9 milliót kap az utolsó, ennél 3,7-szer többet kapott tavaly (a legtöbbet) a Marseille (48 millió), vagyis még náluk is majdnem háromszor igazságosabb a szétosztás, mint amit a Barca és a Real intézett el.

Az angoloké a jövő

A Premier League új, 3 évre televíziós szerződést kötött, melynek értelmében a következő három szezonban 5,5 milliárd fonton osztozhatnak a csapatok - ez 2 milliárddal több, mint a korábbi megállapodás. Így az idei szezon végén a bajnok akár 100 millió fontot is zsebre tehet, szemben azzal a 60,8 millióval, amit idén kapott a United. A szezon végén a legkesevebbet kapó klub is jobban jár, hiszen a 39,8 millió font akár 63 millióra is növekedhet, megelőzve a tavalyi elsőnek járó összeget.  • Bérelnék
  • Hírek