Valér
2 °C
8 °C

Blöffölt a bíró Zidane híres fejelésekor

2013.11.29. 19:35

Több mint hét év után a játékvezető beismerte, sem ő, sem az asszisztensei nem látták, hogy Zinedine Zidane a 2006-os futball-világbajnokság döntőjében mellbe fejelte Marco Materazzit. Zidane-t a negyedik játékvezető miatt állították ki.

A mérkőzést vezető argentin Horacio Elizondo a Blizzard című lapnak idézte fel a botrányossá vált döntő történetét. Sokáig úgy tartották, hogy a negyedik játékvezető csak azután jelezte a szabálytalanságot, hogy visszanézte az arról készült felvételt. Ezt azonban most cáfolták.

„Minden a headseten át ment. Amikor Materazzi a földre került a labda a pálya másik végében volt. Természetesen én is arrafelé figyeltem. Éppen kezezésért ítéltem szabadrúgást. Amikor megfordult a játék, akkor vettem észre, hogy Materazzi fekszik. Vártam, hogy majd felkel, de nem és nem akart, ekkor megállítottam a játékot."

„Materazzitól 25-30 méterre voltam, egyből kérdeztem az asszisztensem, Dario Garciát: „Láttál valamit? MI történt? Miért került a földre? Azt mondta: Nem tudom. Láttam, hogy fekszik, de azt nem, hogy mi történt."

Elizondo a másik partjelzőt is megkérdezte, de nem sok reménnyel. Rodolfo Otero a másik oldalon állt, nagyon messze Zidane-éktól. Természetesen onnan sem kapott választ

„Gondolkodni kezdtem, de rengeteg kétségem volt, valaminek történnie kellett, de ha nem látta senki... Ekkor Luis Medina Cantalejo (a spanyol volt a negyedik játékvezető) hangját hallottam meg a fülhallgatómban. Azt mondta: Horacio, Horacio, én láttam. Egy nagyon durvát fejelt Zidane Materazzi mellkasába."

Míg Elizondo odaért Materazzihoz, azt is megmondta neki Cantalejo, hogy a franciát ki kell állítania, bár azt nem tudta megmondani, hogy mi váltotta ki Zidane fejelését.

De nemcsak Elizondo volt bizonytalan abban, hogy mi történt, a többi játékos is értetlenül nézett, csak Buffon és Gattuso kezdett el egyből reklamálni az olaszoktól. A játékvezető tudta, hogy nagyon nehéz lesz elhitetni velük, hogy megalapozott döntést hoz, mert a pálya másik végén volt.

Ekkor azonban cselhez folyamodott, bár tudta, hogy Dario Garcia asszisztens sem látott semmit, mégis odament hozzá beszélgetni, mintha közösen rekonstruálnák az eseményeket. Azt gondolta, a játékosok biztos el fogják hinni, hogy valami nagyon fontosat tudott meg segítőjétől. De csak azt mondta neki:

Koncentrálj!

„Ezt magamnak és neki is szántam, hogy emlékeztessük magunkat, még tíz perc hátra van, és muszáj figyelnünk. Aztán megfordultam, odamentem Zidane-hoz és felmutattam neki a piros lapot.″