Emőke
-4 °C
9 °C

Ryan Giggs a negyedik +40-es, és élvezi

2013.11.29. 13:57

Pénteken ünnepli 40. születésnapját Ryan Giggs, a Manchester United futballistája, a legendás 1992-es osztály utolsó képviselője. A walesi elsőként mutatkozott be a Manchester United felnőtt csapatában abból a generációból, amelyből később David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt, valamint a Neville-fivérek, Gary és Phil is meghatározóvá vált Sir Alex Ferguson csapatában.

Giggs 1991-ben mutatkozott be az első csapatban, szerdán a Bayer Leverkusen otthonában 5-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzésen – amelyen a csapata biztosította helyét a legjobb 16 között – 953-adszor lépett pályára az MU-ban, ráadásul végigjátszotta a találkozót, az egyik legjobb volt, nagyszerű gólpasszt adott.

„Élvezem a futballt, és ez a legfontosabb” – nyilatkozta Giggs, aki már a vasárnapi, Tottenham Hotspur otthonában sorra kerülő mérkőzésre koncentrál. „Egész héten azért dolgozik az ember, hogy csapatba kerüljön, amikor pedig ez megtörténik, olyan, mintha újra fiatal lenne, és megkapná a lehetőséget a bizonyításra.”

Giggs rendkívüli pályafutásának egyik titka - a jóga mellett -, hogy az idő előrehaladtával fokozatosan tudott változtatni játékstílusán. A többség még mindig villámgyors balszélsőként gondol rá, ugyanakkor az elmúlt években kreativitásának és munkabírásának köszönhetően már rendre a pálya közepén játszik.

Teljesítményét természetesen csapattársai is nagyra értékelik. „A németek védője azt kérdezte tőle, hogy csinálja ezt ennyi idősen. Ryan mindent elért már, egyszerűen nem találok rá szavakat” – mondta a leverkuseni meccs után Wayne Rooney.

A 64-szeres walesi válogatott Giggs 13 bajnoki címet, 2 Bajnokok Ligáját, 4 FA Kupát, 4 Ligakupát, 9 Angol Szuperkupát, egy Európai Szuperkupát, egy Interkontinentális Kupát és klubvilágbajnokságot nyert a csapattal. A Premier League történetében a mezőnyjátékosok közül csak Teddy Sheringham, Gordon Strachan és - a Crystal Palace-nál még mindig aktív - Kevin Phillips lépett pályára a 40. születésnapja után. (MTI)