Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Hogy lesz így futball-világbajnokság?

2014.01.06. 13:39

Brazília még sehol sem tart az idei futball-világbajnokság előkészületeivel. A tizenkét stadionból hat nem készült el a december 31-ei határidőig, és az infrastrukturális létesítményekkel is nagy a lemaradás. Most már a korábban még higgadt Sepp Blatter FIFA-elnök is méltatlankodik.

„Egyetlen ország sem volt még ennyire elmaradva, mióta a FIFA-ban vagyok, ráadásul a brazilok azok a vendéglátók, akiknek a leghosszabb idejük, hét évük volt a felkészülésre" – nyilatkozta Blatter egy svájci lapnak.

A korábban csak kis csúszásokról beszámoló Blatter szerint még a jóval szegényebb Dél-Afrika is felkészültebb volt.

Amikor november végén a Sao Pauló-i stadion építésénél ledőlt egy daru, és két munkás is meghalt, a FIFA elnök még optimistán nyilatkozott, mindegyik létesítmény elkészül időre. Ez azonban nem teljesült, hiába dolgoznak a munkások 12-14 órákat pihenőnap nélkül. A curitibai arénánál pedig azért sztrájkoltak az építők, mert egy hónappal elcsúsztak a fizetések.

A mostani állás szerint három stadion csak valamikor április közepére, a világbajnoki rajt előtt néhány héttel készül el. A brazil kormány a Sao Pauló-i Itaquera Arena befejezését februárra ígérte, de egy nappal később a valósághoz közelebb álló határidőt, április 15-ét jelölte meg az átadás napjának.