Emma
6 °C
11 °C

Ezt kéri Ronaldinho az európai klubtól

2014.01.07. 13:48 Módosítva: 2014.01.07. 13:48

Többen már kész tényként kezelik, hogy Ronaldinho Gauchó két és fél éves megállapodást írt alá a Besiktassal, de ezt sem a török klub, sem pedig a futballista mostani egyesülete, az Atlético Mineiro sem erősítette meg.

Sőt, a brazilok még arról írtak, hogy Ronaldinho ügynöke, aki egyben a bátyja is, Roberto de Assis még a héten egyeztet a Mineiro elnökével, Alexandre Kalillal, aki viszont már most kijelentette, a futballista által kért hatmillió eurós éves bért egészen biztosan nem fogja kifizetni. Egy szóval, csak így jellemezte Ronaldinho fizetési igényét: „Őrület!”

Ronaldinho ügynöke nemcsak a bérről tárgyalt Isztambulban, hanem a futballista tízes igénylistáját is átnyújtotta a törököknek, amely egy ilyen kaliberű futballistánál egyáltalán nem eget verő pofátlanság.

Megegyezés tehát még nincs, bár sokak szerint csak órák kérdése az ünnepélyes aláírás. Addig is itt a lista, mire van szüksége a sztárnak:

  • Hét repülőjegy évente neki és a családjának Brazíliába.
  • Egy autó sofőrrel, melynek üzemeltetését a klub állja.
  • A házában külön személyzet, amelynek fizetését a Besiktas állja.
  • Egyéni szponzoráció lehetősége.
  • A klub által fizetett vezetékes és mobiltelefon.
  • Egy év után a szerződés felmondható legyen.
  • Hatmillió euró szezononként.
  • Ha két hónapig nem kap bért, akkor 8 százalékos késedelmi kamat fizetése.
  • Egyszázalékos részesedés az eladott mezekből.
  • Bónuszok: ha bejut a Besiktas a BL-be (1 millió euró), ha megnyeri a török bajnokságot (félmillió), ha megnyeri az Európa Ligát (1 millió), és 2 millió, ha jövőre megnyeri a BL-t.

A 33 éves Ronaldinho 2010 után térhet vissza Európába. A brazil Grémio után, 2001-ben, a Paris SG-ben indult európai karrierje, majd a Barcelona, később a Milan játékosa volt, onnan tért haza 2011. január 11-én a Flamengóhoz. 2012-től az Atletico Mineiro játékosa volt, ahol december 31-én járt le a szerződése. 671 tétmeccsen 270 gólt lőtt, a válogatottban 97 találkozón 33-szor volt eredményes.

A válogatottal 2002-ben világbajnok lett, Copa Américát és Konföderációs Kupát is nyert. A Barcával kétszer spanyol bajnokságot, 2006-ban BL-t, FIFA klub-vb-t, és spanyol Szuperkupát is elhódította.

Ami leendő csapatát illeti, a Besiktas jelenleg a 4. helyen áll a bajnokságban, de már 17 forduló után 12 pontos a hátránya az első Fenerbahcéval szemben. A Besiktasban több ismert és válogatott futballista szerepel. A legnevesebb a portugál Hugo Almeida, a szlovák Filip Holosko, a francia Julien Escudé vagy a cseh Tomás Sivok. A csapat edzője a korábbi kitűnő horvát válogatott Slaven Bilic, aki a Besiktas előtt horvát kapitány és a Lokomotiv Moszkva vezetőedzője is volt.