Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Pintér egy csapatnyi idegenlégiósra számít

2014.02.12. 21:34

Pintér Attila, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában a beleki edzőtábor tapasztalatairól is beszélt. „A labdakihozataltól a támadásba, valamint a támadásból a védekezésbe való átmenetet, illetve az azonnali labdavisszaszerzéseket próbáltuk gyakorolni. Bízom benne, hogy a Finnország elleni mérkőzésen is viszontlátjuk majd ezeket!”

Az edzőkkel való találkozók a párbeszédről és a tapasztalatcseréről is szólnak, hogy elmondhatja, milyen hibákat lát, amire a klubedzőknek is oda kellene figyelni. 

Azt látom, hogy a magyar védők a labdakihozatalban nagyon keveset vagy egyáltalán nem vesznek részt. Ha a labda hátrakerül a kapushoz, akkor 10-ből nyolcszor biztosan felrúgja, nem próbálja meg felépíteni a játékot. A felrúgott labda után olyan energiákat kell mozgósítani, hogy újra visszaszerezzük a labdát, amit a játékosok pozitív dolgokra tudnának felhasználni. Nem mindegy az sem, hogy egy labdavesztés után azonnal megszerezzük 5-6 méteren vagy futunk 80 métert.”

A kapitány szerint mindig más taktikát, stratégiát kell választani, az ellenfél erősségétől függően.

Meg kell találni azokat a játékrendszereket, amelyekben a válogatott a legjobban és a leghatékonyabban tud működni. Ki kell derülnie, hogy a jobb csapatokra milyen rendszerben tudjuk az akartunkat ráerőszakolni, illetve hogyan tudjuk kihasználni egy topcsapat kevés hibáját.

Összefogásra és pozitív hozzáállásra van szükség, hogy a nemzeti csapat kijusson egy világversenyre. Pintér örül neki, hogy erre most lehetőség van.

Nem Pintér Attiláért dolgoznak, hanem a nemzetért, a nemzet labdarúgásáért. A nemzet szurkolótábora már bebizonyította, mire képes a nemzeti tizenegyért, mi is szeretnénk bebizonyítani ezt a játékosokkal együtt.

Az idegenlégiósok nem tudnak részt venni minden összetartáson, a klubjaik ragaszkodnak, hogy csak az előre meghatározott FIFA-napokon engedik el a játékosaikat. A tréner szerint ez nem olyan nagy baj, hiszen a keret nagyobbik része a hazai bajnokságban játszik. „Maximum 10-11 olyan játékos tud hazajönni külföldről, aki pozitív irányba tereli a játékunkat. Könnyebb 4-5-6 embert beépíteni a csapatba. Nem 11 emberre van szükségünk egy ilyen sorozathoz, hanem sokkal többre.

A tehetséges fiatalokra is számít. - Pölöskei, Vécsei vagy a kis Kalmár olyan dolgokat mutatott, hogy igenis el kell vinnünk magunkkal, fel kell tudnunk őket építeni, nekik is tudniuk kell, hogy mit kíván a rendszerünk. Ha pedig olyan helyzet áll elő, nyugodt szívvel betehetjük őket a csapatba.

A kapitánynak kifejtette, a bő keret mellett az is fontos, hogy mindenki pontosan tudja, mi a feladata. „Ne álmodozzunk, hogy egy magyar válogatott bejön 2 vagy 3 napra, és kimagasló teljesítményt nyújt! Mi nem tartunk ott, ahol a spanyolok és a németek, nekünk azért kellenek az összetartások, hogy minél többet együtt legyen a keret és minél jobban hasonlítson a nagyokra.”  

A finnek ellen a játékosoktól csak olyan dolgokat kér, amiket eddig az edzéseken megvalósítottak.

Minden mérkőzés fontos. (...) Ha ez jelen pillanatban még nem is párosul eredményességgel, de megmutatja, mekkora haszna volt az összetartásoknak

– nyilatkozta Pintér Attila, aki csapatával minden felkészülési mérkőzést meg szeretne nyerni, de szerinte sok korrigálásra váró hibára csak az ilyen mérkőzéseken derül fény. 

Én örülnék a legjobban, ha nem jönnének, de jobb itt, ahol még lehet úgymond „pontokat hullajtani”, mert az Eb-selejtezőkön már nem szabad hibázni.

Pintér Attila március 5-én ül majd először a magyar labdarúgó-válogatott kispadján. A mérkőzést a Sport1 HD közvetíti. A kapitány interjúja is a Sport1 HD-n látható.

  • Magyarország – Finnország: március 5., szerda, 17.00, Sport1 HD (élő)