Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Románokat, görögöket kell verni az Eb-ért

2014.02.23. 11:54
Az eddigi 16 csapat helyett 2016-ban már 24 ország vehet részt a franciaországi Európa-bajnokságon. Megvan a beosztás, Dino Zoff a második kalapba került magyarokat a románokhoz és a görögökhöz rendelte. A románok előttünk mehettek a pótselejtezőre, de a görögök megállították őket. Van ennél lényegesen könnyebb csoport.

Vasárnap déltől Nizzában kisorsolta az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy a következő, 2016-os, már 24 csapatos Európa-bajnokságra az 53 nevező tagállam milyen csoportokban kezdi meg a küzdelmeket. Kilenc csoportra osztották a nemzeteket.

Harmincan nem jutnak ki, ekkora esély még sohasem volt a magyar válogatott előtt, hiszen a csoportmásodikok automatikusan ott lehetnek Franciaországban, a legjobb harmadik is, míg a nyolc gyengébb harmadik játszik egymással - oda-visszavágós pótselejtezőt - a még fennmaradó négy helyért.

Magyarország a második kalapba került az előző sorozat eredményeinek és a világranglistás pozíciónak köszönhetően - ilyen előkelő helyen nem voltunk az elmúlt 20 évben -, de a második kalap leggyengébb csapatának tekinthető.

A románok azért fohászkodtak, hogy ismét kerüljön össze a két csapat, és Dino Zoff épp abba a csoportba rendelt is minket, ahol ők voltak. (A második kalapból érkezőket húzták ki utoljára.) 

Dzsudzsák Balázs a héten úgy nyilatkozott: a 2016-os torna vízválasztó lesz, mert ez az utolsó esélye a magyar futballnak. Pedig helyesebb lett volna úgy fogalmazni, ez az első nagy esélye a magyar futballnak, hiszen a következő majd jön 2020-ban, és így tovább négyévente.

Az előző sorozatokkal ellentétben most viszont nem választhatjuk ki a meccsek sorrendjét, azt egy algoritmus dönti el, így nem kerülhetjük el a júniusi találkozókat, ami valamelyest nehezítheti a jó szereplést. Vasárnap 16 órára már a komplett játékrend kiderül.

A beosztás:

A-csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán

B-csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus,  Andorra

C-csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg

D-csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár

E-csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino

F-csoport: Görögország, Magyarország, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer

G-csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein

H-csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta

I-csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia

A pillanatnyi erőviszonyok alapján megállapítható, hogy E-csoport tűnt volna a legjobbnak, de nem sikerült oda kerülni. Az F-csoport ugyanakkor sokkal jobb, mintha a G vagy a H vagy az I-csoportban lett volna a helyünk. 

A világbajnoki selejtezőben a románokat nem sikerült legyőzni, az itthoni utolsó perces döntetlen (2-2) után Bukarestben simán kikaptunk. (0-3)

De ez a román válogatott 3-1-re kapott ki Athénban a pótselejtezőn, a visszavágón pedig csak 1-1-re volt képes hazai pályán.

Hányadikok leszünk a csoportban?

 • 2690
  3
 • 1803
  4
 • 1189
  2
 • 478
  1
 • 413
  6
 • 384
  5

A görögök nem esélytelenek a 2014-es vb-n a továbbjutásra, mert Elefántcsontparttal, Kolumbiával és Japánnal vannak egy csoportban.

Görögország a 2012-es Eb-n továbbjutott csoportjából, miután legyőzte az oroszokat, a házigazda lengyelekkel szemben pedig emberhátrányban harcolt ki döntetlent. A nyolc között a németek erősnek bizonyultak.

A 2008-as Eb-re előttünk jutottak ki, itthon 2-1-re, Krétán 2-0-ra verték Magyarországot. Utána, Erwin Koeman bemutatkozó meccsén viszont 3-2-re a magyarok nyertek 2008 májusában, de ez barátságos volt.

A finnekkel a jövő héten játszunk Győrben - bár előfordulhat, hogy ez most elmarad -, a 2012-es Eb-ért idegenben Dzsudzsák utolsó perces góljával legyőztük őket (2-1), Budapesten viszont 0-0 lett.

Észak-Írországgal tétmeccset még a Mezey- illetve Bicskei-korszakban játszottunk 1990 előtt, kétszer nyertünk, most sem szabadna pontot veszíteni ellenük, ha tovább akarunk jutni. 2008-ban megvertük őket barátságos meccsen idegenben 2-0-ra: Gera és Torghelle volt a két gólszerző.

Feröerrel még nem találkoztunk.

Várhidi Péter korábbi kapitány úgy gondolja, természetesen a második hely abszolút elérhető, a harmadik pedig biztosan. Legrosszabb esetben is pótselejtezős a válogatott szerinte. Egervári Sándor reménykedik és bizakodik.

Az időpontok:

2014
Szeptember 7
9.: Eb-selejtezők, 1. forduló
Október 911.: Eb-selejtezők, 2. forduló
Október 1214.: Eb-selejtezők, 3. forduló
November 1416.: Eb-selejtezők, 4. forduló
2015
Március 27
29.: Eb-selejtezők, 5. forduló
Június 1214.: Eb-selejtezők, 6. forduló
Szeptember 35.: Eb-selejtezők, 7. forduló
Szeptember 68.: Eb-selejtezők, 8. forduló
Október 810.: Eb-selejtezők, 9. forduló
Október 1113.: Eb-selejtezők, 10. forduló
November 1214.: pótselejtező, 1. mérkőzések
November 1517.: pótselejtező, 2. mérkőzések
December 12.: a 2016-os Eb csoportkörének sorsolása