Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Barca 4,2 milliárd adót fizetett Neymarért

2014.02.25. 10:26

Az FC Barcelona 13,6 millió euró (körülbelül 4,2 milliárd forint) adót fizetett be utólag, miután a spanyol államügyészség múlt héten bejelentette, hogy adócsalás vádjával eljárást indít a klubbal szemben brazil futballistája, Neymar nyári átigazolási ügyében.

A klub az állítja, az összeget elővigyázatosságból fizették be még aznap reggel az adóhatóságoknak, ám a Barcelona biztos benne, hogy a vizsgálatok végén a 13,6 millió eurót - egész pontosan 13 550 830 eurót és 56 centet - visszakapják majd. A befizetés mellett egy kiegészítő adóbevallást is benyújtott a klub, mert jogászai szerint fennáll a veszély, hogy a megkötött szerződések után járó pénzügyi kötelezettségek többféleképpen értelmezhetők, írja az MTI.

Neymart a klub korábbi közleménye szerint 57 millió euróért szerezték meg, de az egyik klubtag, Jordi Cases bírósági keresetet nyújtott be az ügyben. Ebben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell elnököt, azt állítva, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit is fizetett valójában a Barcelona a brazil csatárért.

Rosell azóta már lemondott posztjáról, de utódja, Josep Bartomeu is azt erősítette meg, hogy 57 millió euróba került a játékos. A Barcelona 2011-ben már egy tízmillió eurós foglalót letett a fiatal brazil futballistáért, és a játékos menedzsmentje később a foglalóval együtt 40 millióval, klubja, a Santos pedig 17 millió euróval gazdagodott.

„Az FC Barcelona szabályosan járt el Neymar szerződtetésénél. Mi mindig a legjobb ügyvédek útmutatásai alapján dolgozunk, mindig tartjuk magunkat a szigorú pénzügyi elszámoláshoz, s nincsenek adótartozásaink" – mondta hétfőn Bartomeu.