Valér
-2 °C
0 °C

32 éve kómában van a futballista

2014.03.03. 10:38

A francia válogatott futballista Jean-Pierre Adams 1982-ben rutinműtétre érkezett a lyoni kórházba, de nem várt következményei lettek altatásának, amit pár órásra terveztek. Adams az elmúlt 32 évet öntudatlanul töltötte, és még most sem tudták kihozni a kómából, idézi fel a Guardian a történetet.

A 22-szeres válogatott Adams térdsérülése miatt ment műtétre, ami altatással járt. Az altatásból azonban nem ébredt fel orvosi műhibák sorozata miatt. Az altatóorvos nem a megfelelő gyógyszert választotta, ráadásul nem is tudott rendesen figyelni Adamsre, mert hét másik pácienssel is foglalkozott ugyanebben az időben. A műtétet nem is megfelelő ágyon végezték, az operációt pedig egy tapasztalatlan gyakornok vezette. Az orvost később elítélte a bíróság.

A Nimes-ben és a PSG-ben is játszó futballista felesége, Bernadette Adams napokat töltött a kórházban, hátha felébred a férje, de állapota nem változott. Nyolc hónap után a lyoni kórházban már nem vállalták tovább Adams ápolását, ezért átszállították Chalonba a futballistát.

Itt azonban nem kapta meg a kellő figyelmet, felfekvéses lett, a gyulladás a csontjait is elérte, újra meg kellett műteni. Ebből a kórházból is mennie kellett, így felesége vállalta magára az ápolást. Vele egy szobában aludt, és éjjelente mindig felkelt, hogy megforgassa az ágyban az öntudatlan Adamst.

„Úgy érzem, 1982. március 17-én megállt az idő. Nincs változás, se jó, se rossz irányba. Amíg nem kell a légzését segíteni, addig vegetatív állapotban marad" – mondta Bernadette Adams.

A futballista ugyanakkor még mindig mutat néhány jelet, ami arra utal, hogy érez. A felesége szerint az illatokra, hangokra, például a kutyaugatásra reagál, összerezzen, ha hallja.

Bernadette Adams is kikészült az állandó felügyelettől és ápolástól, de nem gondolkodott sohasem az eutanázián. „Ez elképzelhetetlen. Nem tud beszélni, de nem az én dolgom, hogy helyette döntsek."

Nemrég újra megvizsgálták a futballistát, és egy neurológus kimutatta, hogy a kómás állapot súlyos károsodást okozott Adams agyában, de érdekes, hogy a most 66 éves futballista az öregedés kevés jelét mutatta, csak néhány ősz hajszála van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!