Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világgá megy a ManU, ha lemarad a BL-ről

2014.03.04. 11:13

Nagyjából 35 millió fonttól, csaknem 13,3 milliárd forinttól esne el a Manchester United abban az esetben, ha lemaradna a Bajnokok Ligájáról 2014-ben, legalábbis az idei és a tavalyi szezon számait figyelembe véve.

A 2012-13-as szezonban a nyolcaddöntőig jutottak, így négy mérkőzést rendeztek otthon. Ez a 28,9 millió fontos, a szereplés után járó pénzdíj mellett meccsenként valamivel 2 millió alatti bevételt jelentett nekik a jegyeladásból. Idén ugyancsak a nyolcaddöntőnél járnak már, vagyis a négy hazai meccs most is meglesz (megvolt) - legközelebb, március 19-én az Olimpiakoszt fogadják, kétgólos hátrányban.

Ezt a kieső 35 milliót a brit Guardian szerint hétközi barátságos meccsekkel pótolná a Manchester United vezetősége, bár továbbra is a BL-, B-tervként pedig az Európa Liga-szereplés a prioritás a csapatnál. Utóbbi jóval kevesebb pénzt hozna ugyan, de legalább garantálná a folyamatos szereplést és európai jelenlétet.

Elkezdhetnek thai nyelven tanulni a United szurkolói?
Elkezdhetnek thai nyelven tanulni a United szurkolói?
Fotó: Matthew Peters / Europress / Getty

A United 2008-ben 2 millió fontot kapott, amikor Szaúd-Arábiába utazott Szami el-Dzsaber búcsúmeccsére. Az azóta eltelt 6 évben pedig csak tovább nőtt a klub népszerűsége, 2013-ban például 650 millió fölött volt már szurkolóiknak a száma - ugyanez 2008-ban még 410 millió környékén volt csak.

Vagyis akár többet is kaphatnának 1-1 barátságos meccsért, de hogy mennyit, az bizonytalan. Február közepén, amikor Dubajban edzett a United, ajánlatot kaptak egy helyi csapattól, de végül nem álltak ki ellenük, így az sem derült ki, milyen összegről szólt volna az egyezség.

A Daily Mail szerint viszont a nyári, ötmeccses amerikai turné 12 millió fontot jelent majd a manchesteri csapatnak. Természetesen a 35 milliós kiesést nem fogják 17 barátságos meccsel pótolni, de nem elképzelhető, hogy a nagyobb szünetekben a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, vagy Észak-Amerikában játszanának.

Kagava Sindzsi igazi kedvenc Ázsiában
Kagava Sindzsi igazi kedvenc Ázsiában
Fotó: Masterpress / Europress / Getty

A BL-t érő negyedik hely viszont egyelőre nagyon messze van a jelenleg 7. helyen álló Unitedtől. A Manchester City, amely két meccsel kevesebbet játszott a legtöbb csapatnál, 12 ponttal előzi a városi riválist 10 fordulóval a bajnokság vége előtt. Az ötödik Tottenham viszont még elérhető közelségben van számukra, így lehet, hogy nem is lesz szükségük a barátságos mérkőzésekre.

Amennyiben azonban mégis, akár európai ellenfeleket is vihetnek magukkal, hiszen jelen állás szerint például a Milan, a PSV és a Valencia is európai torna nélkül maradhat jövőre a nevesebb csapatok közül. A spórolásban persze segíthet az is, hogy angol lapok szerint amennyiben lemaradnak mindkét kupáról, negyedével csökkentenék a játékosok bérét a csapatnál.