Piroska
3 °C
4 °C

Világgá megy a ManU, ha lemarad a BL-ről

2014.03.04. 11:13

Nagyjából 35 millió fonttól, csaknem 13,3 milliárd forinttól esne el a Manchester United abban az esetben, ha lemaradna a Bajnokok Ligájáról 2014-ben, legalábbis az idei és a tavalyi szezon számait figyelembe véve.

A 2012-13-as szezonban a nyolcaddöntőig jutottak, így négy mérkőzést rendeztek otthon. Ez a 28,9 millió fontos, a szereplés után járó pénzdíj mellett meccsenként valamivel 2 millió alatti bevételt jelentett nekik a jegyeladásból. Idén ugyancsak a nyolcaddöntőnél járnak már, vagyis a négy hazai meccs most is meglesz (megvolt) - legközelebb, március 19-én az Olimpiakoszt fogadják, kétgólos hátrányban.

Ezt a kieső 35 milliót a brit Guardian szerint hétközi barátságos meccsekkel pótolná a Manchester United vezetősége, bár továbbra is a BL-, B-tervként pedig az Európa Liga-szereplés a prioritás a csapatnál. Utóbbi jóval kevesebb pénzt hozna ugyan, de legalább garantálná a folyamatos szereplést és európai jelenlétet.

Elkezdhetnek thai nyelven tanulni a United szurkolói?
Elkezdhetnek thai nyelven tanulni a United szurkolói?
Fotó: Matthew Peters / Europress / Getty

A United 2008-ben 2 millió fontot kapott, amikor Szaúd-Arábiába utazott Szami el-Dzsaber búcsúmeccsére. Az azóta eltelt 6 évben pedig csak tovább nőtt a klub népszerűsége, 2013-ban például 650 millió fölött volt már szurkolóiknak a száma - ugyanez 2008-ban még 410 millió környékén volt csak.

Vagyis akár többet is kaphatnának 1-1 barátságos meccsért, de hogy mennyit, az bizonytalan. Február közepén, amikor Dubajban edzett a United, ajánlatot kaptak egy helyi csapattól, de végül nem álltak ki ellenük, így az sem derült ki, milyen összegről szólt volna az egyezség.

A Daily Mail szerint viszont a nyári, ötmeccses amerikai turné 12 millió fontot jelent majd a manchesteri csapatnak. Természetesen a 35 milliós kiesést nem fogják 17 barátságos meccsel pótolni, de nem elképzelhető, hogy a nagyobb szünetekben a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, vagy Észak-Amerikában játszanának.

Kagava Sindzsi igazi kedvenc Ázsiában
Kagava Sindzsi igazi kedvenc Ázsiában
Fotó: Masterpress / Europress / Getty

A BL-t érő negyedik hely viszont egyelőre nagyon messze van a jelenleg 7. helyen álló Unitedtől. A Manchester City, amely két meccsel kevesebbet játszott a legtöbb csapatnál, 12 ponttal előzi a városi riválist 10 fordulóval a bajnokság vége előtt. Az ötödik Tottenham viszont még elérhető közelségben van számukra, így lehet, hogy nem is lesz szükségük a barátságos mérkőzésekre.

Amennyiben azonban mégis, akár európai ellenfeleket is vihetnek magukkal, hiszen jelen állás szerint például a Milan, a PSV és a Valencia is európai torna nélkül maradhat jövőre a nevesebb csapatok közül. A spórolásban persze segíthet az is, hogy angol lapok szerint amennyiben lemaradnak mindkét kupáról, negyedével csökkentenék a játékosok bérét a csapatnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!