Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

FIFA, UEFA: semmi tervük nincs Ukrajnára

2014.03.05. 14:33

A múlt héten lehetett hallani arról az ukrán kezdeményezésről, hogy az ország futballszövetsége kérvényezze a FIFA-nál, vegyék el Oroszországtól a 2018-as világbajnokságot a Krím félszigeten történt események miatt. 

Oroszország 2010-ben kapta meg a rendezés jogát
Oroszország 2010-ben kapta meg a rendezés jogát
Fotó: Alexei Nikolsky
A tornáig még négy év van, így inkább az fordulhatna elő, hogy a FIFA és az UEFA szankcionálja az orosz válogatottat, illetve a nemzetközi kupákban részt vevő orosz csapatokat. 

A FIFA sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta, egyelőre nem kívánják kommentálni a felvetést, és spekulációkba sem akarnak belemenni. Azt megjegyezték, hogy a szervezet a tagországokkal szorosan együttműködve tanulmányozza a futballal kapcsolatos eseményeket. 

Az UEFA legutóbb 1992-ben zárt ki világversenyről országot, akkor Jugoszlávia nem mehetett a svédországi Európa-bajnokságra a délszláv háború miatt, a dánok indultak helyettük, akik aztán a strandról érkezve megnyerték a tornát. Most legfeljebb a nemzetközi kupában szankcionálhatnák az orosz csapatokat. Az európai futballt irányító szervezet azt írta, egyelőre nem rendelkeznek tervvel egy ilyen helyzetre. 

Az Európa Ligában több ukrán csapat is állt még az előző fordulóban, a Dinamo Kijev, a Sahtar Donyeck, a Dnyipro és a Csornomorec Odessza. Az egyenes kieséses kör első mérkőzésén egyedül a kijeviek nem tudták otthon megrendezni a mérkőzésüket a városban zajló összecsapások miatt, Ciprusra mentek vendégségbe. Egyik ukrán csapat sem jutott viszont tovább a nyolcaddöntőbe, ebben szerepe lehetett a kialakult helyzetnek is. Az biztos, hogy lesz olyan csapat, ami gyengülni fog az ukrán belpolitikai helyzet miatt.

Az odesszai Csornomorecet a napokban öt légiós hagyta el, Pablo Fontanello, Markus Berger, Anderson Santana, Franck Dja Djedje és Llorenc Riera. A klub indoklása szerint a játékosok aggódnak a biztonságukért, és az is nyugtalanítja őket, hogy a bajnokság újraindulása körül is nagy a bizonytalanság. A hétvégén várhatóan az ukrán liga második tavaszi fordulójának mérkőzéseit sem játsszák majd le. 

Az UEFA ezzel kapcsolatban azt írta, legkésőbb júniusig lehet leadni a nemzetközi kupákba nevezeni kívánt csapatok névsorát. Az ukrán szövetségnek nehéz dolga lesz a lebonyolításban, mivel a nyári világbajnokság miatt májusban már az összes bajnokságnak be kellene fejeződnie, ők pedig így is kétfordulós csúszásban vannak.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!