Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Aki vereséggel kezd, azzal is búcsúzik

2014.03.05. 14:33

Az elmúlt 20 évben 10 szövetségi kapitány irányította a magyar válogatottat (Csábi József egy beugrómeccsét nem számolva), a bemutatkozómeccsek mérlege pedig egészen vállalható: 5-1-4. Ráadásul ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, négyen is győzelemmel kezdtek az öt kapitányból.

De jelent-e bármit is Pintér Attila sorsára nézve, ha nyer, kikap, vagy döntetlenezik Finnország ellen?

A rövid válasz: aligha, legalábbis a történelmi statisztikákat nézve. Viszont Finnországgal közös selejtezőcsoportban szerepelünk ősztől, így ez a mérkőzés biztosan mérce lesz a folytatásban is, még ha Pintér Attila csak úgy tekint is a találkozóra, mint egy lehetőségre, hogy az eddig gyakorolt dolgok összeálljanak, a problémákat pedig kiküszöböljék.

Nézzük, hogyan kezdtek Pintér elődei. Tízből öten (Bicskei Bertalan, Lothar Matthäus, Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman) győzelemmel indultak a válogatott élén az elmúlt 20 évben, közülük hárman is 10 nyert meccs fölé jutottak, amíg kapitányok voltak. Viszont az a Csank János, akivel a legmesszebb, a pótselejtezőig mentünk, vereséggel indított, Horvátország ellen volt 1-4 bemutatkozómeccsén.

Ám győzelemmel nyitni sem garancia a hosszú folytatásra, hiszen az elmúlt két évtized legkevesebb meccsét (7) megélő Bozsik Péter Új-Zéland 2-0-s megverésével indított. Miközben a második legtöbb meccsen (34) irányító Egervári Sándor vereséggel kezdte meg a munkát, igaz, az Anglia ellen volt, ez pedig aligha volt meglepetés.

Ellenben úgy tűnik, trend a magyar kapitányoknál, hogy aki vereséggel kezd, az vereséggel is búcsúzik. Így volt ez Verebes Józsefnél, Csank Jánosnál, Gellei Imrénél és Egervári Sándornál is, jobb lenne tehát elkerülni ezt a finnek ellen Pintérnek.

Bizakodásra adhat okot azonban, hogy az elmúlt 20 évben egyszer sem kaptunk ki olyan válogatottól, ami rosszabb helyen volt a magyarnál a FIFA ranglistáján, sőt, néha még bravúr is belefért, hiszen 1998-ban a 28. helyen álló osztrákokat,  2008-ban pedig a nyolcadik helyen álló görögöket is meg tudtuk verni.

Jelenleg Magyarország a 44., Finnország a 65. a világranglistán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?