Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Aki vereséggel kezd, azzal is búcsúzik

2014.03.05. 14:33

Az elmúlt 20 évben 10 szövetségi kapitány irányította a magyar válogatottat (Csábi József egy beugrómeccsét nem számolva), a bemutatkozómeccsek mérlege pedig egészen vállalható: 5-1-4. Ráadásul ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, négyen is győzelemmel kezdtek az öt kapitányból.

De jelent-e bármit is Pintér Attila sorsára nézve, ha nyer, kikap, vagy döntetlenezik Finnország ellen?

A rövid válasz: aligha, legalábbis a történelmi statisztikákat nézve. Viszont Finnországgal közös selejtezőcsoportban szerepelünk ősztől, így ez a mérkőzés biztosan mérce lesz a folytatásban is, még ha Pintér Attila csak úgy tekint is a találkozóra, mint egy lehetőségre, hogy az eddig gyakorolt dolgok összeálljanak, a problémákat pedig kiküszöböljék.

Nézzük, hogyan kezdtek Pintér elődei. Tízből öten (Bicskei Bertalan, Lothar Matthäus, Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman) győzelemmel indultak a válogatott élén az elmúlt 20 évben, közülük hárman is 10 nyert meccs fölé jutottak, amíg kapitányok voltak. Viszont az a Csank János, akivel a legmesszebb, a pótselejtezőig mentünk, vereséggel indított, Horvátország ellen volt 1-4 bemutatkozómeccsén.

Ám győzelemmel nyitni sem garancia a hosszú folytatásra, hiszen az elmúlt két évtized legkevesebb meccsét (7) megélő Bozsik Péter Új-Zéland 2-0-s megverésével indított. Miközben a második legtöbb meccsen (34) irányító Egervári Sándor vereséggel kezdte meg a munkát, igaz, az Anglia ellen volt, ez pedig aligha volt meglepetés.

Ellenben úgy tűnik, trend a magyar kapitányoknál, hogy aki vereséggel kezd, az vereséggel is búcsúzik. Így volt ez Verebes Józsefnél, Csank Jánosnál, Gellei Imrénél és Egervári Sándornál is, jobb lenne tehát elkerülni ezt a finnek ellen Pintérnek.

Bizakodásra adhat okot azonban, hogy az elmúlt 20 évben egyszer sem kaptunk ki olyan válogatottól, ami rosszabb helyen volt a magyarnál a FIFA ranglistáján, sőt, néha még bravúr is belefért, hiszen 1998-ban a 28. helyen álló osztrákokat,  2008-ban pedig a nyolcadik helyen álló görögöket is meg tudtuk verni.

Jelenleg Magyarország a 44., Finnország a 65. a világranglistán.