Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A válogatott, ami himnusz, címer, zászló, játékosok nélkül készül a 2018-as vb-re

2014.03.05. 10:28
Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, de már évtizedek óta küzd azért, hogy önálló válogatottja lehessen. Ha most felvennék a FIFA tagjai közé, akár már négy év múlva ott lehetnének a világbajnokságon, hiszen európai szinten jegyzett játékosaik szerepelnek más válogatottakban.

A 2008 óta független Koszovó első, a FIFA által is elismert és engedélyezett barátságos mérkőzésére készül, Haitivel játszanak szerda délután. A vitatott jogállású területet a 193 ENSZ-tagból 108 ország ismeri el függetlenként, (még a 28 EU-tagból is csak 23) márpedig amíg nem lesz ENSZ-tag, sem UEFA-, sem FIFA-tagságról nem álmodhat.

Errol Salihu, a Koszovói Labdarúgó Szövetség főtitkára már évek óta dolgozik azon, hogy legalább egy hivatalos válogatott mérkőzést játszhassanak, miután 2002 és 2010 között mindössze ötször léphettek pályára - kétszer klubcsapat ellen - nem hivatalos körülmények között.

A válogatott nélküli kapitány

Utoljára 2010-ben, a svájci Neuchatel Xamax ellen játszottak, a szövetségi kapitány, Albert Bunjaki akkor már a csapat élén volt, egy évvel korábban nevezték ki. De hogy mit csinál egy kapitány három és fél éven át válogatott és játékosok nélkül? Tervez és álmodik.

A kettő pedig két csúcsban ért össze: az első hivatalos barátságos mérkőzésben, illetve abban, hogy kiharcolják a 2018-as vb-re a részvételt. Utóbbit egyébként Sepp Blatter, a FIFA elnöke esélytelennek tartja, előbbi azonban már létre is jött, még ha nem is könnyen.

2012-ben, az Albánia-Svájc mérkőzés előtt Salihu és Fodil Vokrri, a leghíresebb koszovói játékos mind az albán, mind a svájci csapathoz besurrant, és a két válogatottban játszó, koszovói származású játékosokkal aláírattak egy petíciót, hogy Koszovó hivatalosan is játszhasson. A folyamat 2014. januárjában zárult le, amikor a FIFA végre engedélyezte nekik, de csak komoly korlátozás mellett.

Nem játszhatják le a koszovói himnuszt, se címer nem lehet a mezeken, se zászló a stadionban. Vagyis úgy kell Haiti ellen játszaniuk Mitrovicában, Koszovó jelenleg egyetlen, a mérkőzésre alkalmas stadionjában, mintha egy szellemcsapat lennének. A pristinai stadiont jelenleg felújítják, az azért nem jöhet szóba. De még így is örömmel vállalták a feltételeket, csak egyetlen gond volt: össze kellett szedni egy válogatottat.

A legtöbb koszovió sportoló ugyanis évek óta (többségük gyerekkora óta) külföldön él, sőt, akár már egy másik válogatott tagja is. A legjobbak - Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka és Valon Behrami - például a svájci csapat tagjai, velük készülnek a 2014-es vb-re is.

Ők nem is jöttek szóba a Svájc, illetve a játékosok karrierje iránti tisztelet miatt

- mondta Salihu. Ezzel a 2012-es mérkőzésre utalt, amikor Shaqiri a svájci, az albán és a koszovói zászlót is cipőjére varratta, majd emiatt kikezdték a svájci lapok a hűségét. Az persze más kérdés, hogy a januárban elfogadott, a bevándorlást korlátozó kvóták akár a válogatottat is érintenék, amely igen lyukas lenne a külföldi származású játékosok nélkül.

A Barnettával (j) együtt örülő Xhaka és Shaqiri is koszovói származású a svájci válogatottban, akár csak Behrami
A Barnettával (j) együtt örülő Xhaka és Shaqiri is koszovói származású a svájci válogatottban, akár csak Behrami
Fotó: Tom Dulat - The Fa / Europress / Getty

Miután kiestek a svájciak (egyúttal az albánok is, illetve minden olyan koszovói, aki aktívan szerepel másik válogatottban), Albert Bunjaki három kategóriát határozott meg, akikből összerakná a keretet:

  • olyan 30-on túliak, akik egykor válogatottak voltak másnál, de már nem számítanak alapembernek
  • olyan játékosok, akikkel együtt dolgozott már korábban, amikor Skandináviában volt edző
  • azok a fiatalok, akikre a 2018-as vb selejtezőin számítana már.

Mint a katalánok

Pont Koszovó vitatott helyzete miatt lehetséges, hogy olyanok is pályára lépjenek, akik korábban már másik válogatottban is szerepeltek. Mivel sem az UEFA-nak, sem a FIFA-nak nem tagja Koszovó, ezért a játékosokat nem érik korlátozások - mint mondjuk a katalán válogatott esetében, melyben rendszeresen játszanak még a Barcelona legjobbjai is, mégsincs belőle gond.

Persze ez az elv csak a mostani, és a jövőbeli hasonló barátságos mérkőzésekre érvényes, a koszovói csapatnak ugyanis komoly törekvései vannak. Arra számítanak, hogy amint bekerülnek az UEFA- és FIFA-tagok közé, a két szervezet lehetővé teszi majd a koszovóiaknak, hogy nemzeti csapatot válthassanak, hiszen korábban nem létezett a válogatottjuk, ezért kellett más csapatban játszaniuk. Hogy ez megtörténik-e, vagy sem, illetve hogy egyáltalán mikor történhet meg, az bizonytalan, de tény, hogy főleg a svájci és az albán keretből építkezve igen erős csapatot hozhatna össze Koszovó.

Na és Januzaj?

A Manchester United legnagyobb tehetségeként számon tartott Adnan Januzaj is meghívót kapott a válogatottba, mégsem lesz ott Mitrovicában. Pedig korábbi hírek szerint állítólag azért utasította vissza a belga és albán behívókat is, hogy Koszovót képviselhesse. A fiatal szélső apja azonban azt mondta, egyelőre a klubra koncentrál fia, nem a válogatottakra, így nem megy sehová, pedig csak jelképes 10 perc játékot kértek tőle.

Könnyebb Ferenc pápával beszélni, mint Januzaj apjával. De ez van, nem tudunk mit csinálni, meg kell várnunk a következő mérkőzést, hogy újra próbálkozzunk

- mondta az albán válogatott olasz szövetségi kapitánya, Gianni De Biasi, ami jelzi, hogy nem csak Koszovó ütközik problémába a csábítással. Bunjaki azért odaszúrt kicsit Januzajéknak, amiért mindenben a játékos apja dönt, szerinte ugyanis a válogatottról nem a szülőknek, a családnak vagy az ügynököknek, hanem maguknak az érintetteknek kellene dönteniük. Főleg úgy, hogy Januzaj nagybátyjai még a Koszovói Felszabadítási Hadseregben harcoltak két évtizeddel ezelőtt.

Januzaj - apja miatt - egyelőre még egy válogatottba sem megy, pedig 3-4 is hívja
Januzaj - apja miatt - egyelőre még egy válogatottba sem megy, pedig 3-4 is hívja
Fotó: Laurence Griffiths / Europress / Getty

A legnagyobb segítséget viszont nem is maguk a játékosok, hanem a FIFA-elnökségre pályázó Jerome Champagne jelentheti, aki a kezdetektől fogva támogatja Koszovó törekvéseit, sőt, tanácsadóként is segíti őket.

A szerdán háromkor kezdődő mérkőzésre behívott keretbe egy kivétellel (az FC Pristina kapusa, Kustrim Mushica) mindenki külföldről érkezett, főleg a német első és másodosztályból, illetve a svéd és norvég bajnokságból, vagyis papíron erős csapattal készülhetne Koszovó bármilyen tornára. Ettől azonban még messze vannak, hiszen még a 30 ezer lakosú Gibraltár is előrébb jár náluk, mert ők legalább UEFA-tagok.