Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Két amerikai szenátor kitiltaná az orosz futballt a brazil-vb-ről

2014.03.07. 19:48

Két amerikai szenátor, név szerint Mark Kirk és Dan Coats, republikánusok, levelet írtak Joseph Blatter FIFA-elnöknek, és Oroszország tagságának felfüggesztését, valamint az orosz válogatott kizárását kérték a brazíliai vb-ről, írja az MTI.

Szerintük a FIFA-nak meg kellene fosztania Oroszországot a 2018-as vb rendezésének jogától. A szenátorok a FIFA szabályaira hivatkoztak, amelyek megtiltják, hogy bármely ország ellen politikai vagy etnikai alapon diszkriminációt alkalmazzanak. Kirk és Coats precedensként emlékeztetett arra, hogy a FIFA korábban felfüggesztette Jugoszlávia tagságát, emiatt az ország annak ellenére nem vehetett részt 1992-ben az Európa-bajnokságon, hogy kvalifikálta magát, míg az 1994-es vb selejtezőjében el sem indulhatott.

„Mivel Oroszország hasonlóképpen tanúbizonyságot tett a FIFA alapelveinek és a nemzetközi jog arcátlan semmibevételéről, reméljük, egyetért abban, hogy nem érdemli meg azt a megtiszteltetést, hogy akár házigazdája legyen egy világbajnokságnak, vagy akár részt vegyen rajta" - írták Blatternek a szenátorok.

Blatter még nem válaszolt az amerikaiak levelére.