Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Két amerikai szenátor kitiltaná az orosz futballt a brazil-vb-ről

2014.03.07. 19:48

Két amerikai szenátor, név szerint Mark Kirk és Dan Coats, republikánusok, levelet írtak Joseph Blatter FIFA-elnöknek, és Oroszország tagságának felfüggesztését, valamint az orosz válogatott kizárását kérték a brazíliai vb-ről, írja az MTI.

Szerintük a FIFA-nak meg kellene fosztania Oroszországot a 2018-as vb rendezésének jogától. A szenátorok a FIFA szabályaira hivatkoztak, amelyek megtiltják, hogy bármely ország ellen politikai vagy etnikai alapon diszkriminációt alkalmazzanak. Kirk és Coats precedensként emlékeztetett arra, hogy a FIFA korábban felfüggesztette Jugoszlávia tagságát, emiatt az ország annak ellenére nem vehetett részt 1992-ben az Európa-bajnokságon, hogy kvalifikálta magát, míg az 1994-es vb selejtezőjében el sem indulhatott.

„Mivel Oroszország hasonlóképpen tanúbizonyságot tett a FIFA alapelveinek és a nemzetközi jog arcátlan semmibevételéről, reméljük, egyetért abban, hogy nem érdemli meg azt a megtiszteltetést, hogy akár házigazdája legyen egy világbajnokságnak, vagy akár részt vegyen rajta" - írták Blatternek a szenátorok.

Blatter még nem válaszolt az amerikaiak levelére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?