Pszichiáter fogja be a focisták csimpánzait

2014.03.07. 09:57

Az angolok rettegnek egy újabb futballkudarctól, ezért a válogatottjuk mellé egy nagynevű sportpszichológust is igazoltak. Steve Peters már a snookerzseni Ronnie O'Sullivanen és a brit kerékpáros-válogatotton is segített. Most a brazil világbajnokságra kell mentálisan felkészítenie Roy Hodgson csapatát.

Az angol válogatott minden tornának nagy reményekkel vág neki, de az 1996-os Európa-bajnokság óta még az elődöntőt is képtelen elérni, a legutóbbi tíz tornából hatszor büntetőkkel esett ki. A 11-esek és az eredménykényszer a futballistákat óriási nyomás alatt tartják, és Hodgson éppen ezektől próbálná meg tehermentesíteni játékosait a pszichológus segítségével.

Még nem is lehetett tudni, hogy Peters kerül a csapathoz, de máris mindenhol arról cikkeztek, hogy végre lesz a büntetőkkel foglalkozó pszichológusa a csapatnak. Hodgson azonban már árnyalta a képet. 

Megértem, hogy az lesz majd a címlapokon, Anglia nem tud büntetőzni, így Steve Peters fog gondoskodni róla, hogy bemenjen ötből öt. Ez persze így nehéz lenne. Steve nagyon helyesen azt mondta, hogy ő nem ebben tud segíteni. Abban viszont igen, hogy a játékosok minden kihívásra jobban felkészültek legyenek mentálisan. Ebből csak az egyik a büntetőpárbaj, de azon kívül sok percet futballozunk, ezért keresünk segítséget minden téren.

Minden jel arra mutat, hogy Hodgson jó döntést hozott, amikor Peterst választotta. A pszichológus már nem egyszer bizonyította, hogy eredményes. 2001-ben került a brit kerékpár-válogatotthoz, és részben neki is volt köszönhető, hogy az utóbbi években már uralják a sportágat. Együtt dolgozott a Tour de France-győztes Bradley Wigginsszel és Christopher Froome-mal és a londoni olimpián taroló pályakerékpárosokkal is. Chris Hoy is azt mondta róla, hogy nélküle nem lett volna képes öt olimpiai aranyat nyerni.

Vele tudott visszakapaszkodni a csúcsra Ronnie O'Sullivan is. A snookerjátékos évek óta depresszióval küzdött, képtelen volt versenyezni és a játékhelyzeteket kezelni, de Petersszel együtt dolgozva újra világbajnok tudott lenni. Később nem is véletlenül ajánlotta Luis Suáreznek a pszichológust. Úgy vélte, a balhés Liverpool-játékosnak is hasznára lehet, hogy még jobb legyen a teljesítménye.

A Liverpoolnál már alkalmazták is Peterst, és Steven Gerrard csapatkapitány szerint Angliának is sokat segíthet. Gerrard úgy vélte, hogy a pszichológus egy-két százalékos teljesítménynövekedést ért el nála, ami nem tűnik soknak, de döntő is lehet éles szituációkban.

A csimpánz menedzsment

A húsz évig klinikai pszichiáterként dolgozó Peters egyedi módszert dolgozott ki arra, hogy lehet jó döntéseket hozni és nyugodtnak maradni. Módszerét  A csimpánz paradoxon (The Chimp Paradox) könyvében foglalta össze.

Elmélete szerint az agyban egyszerre két terület is működik, ami a döntéshozatalt és a viselkedést szabályozza. Az egyik érzelmi, irracionális alapon működik, mint evolúciós örökség, míg a másik logikai alapon. Az érzelmi rendszert „csimpánznak" nevezte el. Ha a csimpánz elszabadul, veszélybe kerül a teljesítmény. Peters éppen ezért arra készíti fel a versenyzőket, hogy gondolkodjanak előre, milyen helyzetekben hoznának inkább érzelmi alapon döntéseket. Ha ezeket felismerik, akkor tudatosan már előre készülhetnek rájuk.

Peters úgy véli, ő akkor dolgozott jól, ha a versenyeken már nem kell segíteni a sportolókon, mert addigra többnyire sikerül mindenkinek elsajátítani a technikát, hogyan küszöbölje ki a negatív gondolatokat és beidegződéseket, de ha mégis hozzáfordulnak, akkor is gyorsan tud segíteni. „Ha valaki azzal jön, hogy tudom, mi a terv, de a csimpánzom eltérített, és képtelen vagyok kezelni, akkor közbelépek, megfogom a csimpánzt a nyakánál fogva, és bezárom egy dobozba. Nagyon jól ismerem már a csimpánzaikat" – nyilatkozta még a londoni olimpián.  • Hírek
  • Hírek