Olivér
5 °C
8 °C

Pszichiáter fogja be a focisták csimpánzait

2014.03.07. 09:57

Az angolok rettegnek egy újabb futballkudarctól, ezért a válogatottjuk mellé egy nagynevű sportpszichológust is igazoltak. Steve Peters már a snookerzseni Ronnie O'Sullivanen és a brit kerékpáros-válogatotton is segített. Most a brazil világbajnokságra kell mentálisan felkészítenie Roy Hodgson csapatát.

Az angol válogatott minden tornának nagy reményekkel vág neki, de az 1996-os Európa-bajnokság óta még az elődöntőt is képtelen elérni, a legutóbbi tíz tornából hatszor büntetőkkel esett ki. A 11-esek és az eredménykényszer a futballistákat óriási nyomás alatt tartják, és Hodgson éppen ezektől próbálná meg tehermentesíteni játékosait a pszichológus segítségével.

Még nem is lehetett tudni, hogy Peters kerül a csapathoz, de máris mindenhol arról cikkeztek, hogy végre lesz a büntetőkkel foglalkozó pszichológusa a csapatnak. Hodgson azonban már árnyalta a képet. 

Megértem, hogy az lesz majd a címlapokon, Anglia nem tud büntetőzni, így Steve Peters fog gondoskodni róla, hogy bemenjen ötből öt. Ez persze így nehéz lenne. Steve nagyon helyesen azt mondta, hogy ő nem ebben tud segíteni. Abban viszont igen, hogy a játékosok minden kihívásra jobban felkészültek legyenek mentálisan. Ebből csak az egyik a büntetőpárbaj, de azon kívül sok percet futballozunk, ezért keresünk segítséget minden téren.

Minden jel arra mutat, hogy Hodgson jó döntést hozott, amikor Peterst választotta. A pszichológus már nem egyszer bizonyította, hogy eredményes. 2001-ben került a brit kerékpár-válogatotthoz, és részben neki is volt köszönhető, hogy az utóbbi években már uralják a sportágat. Együtt dolgozott a Tour de France-győztes Bradley Wigginsszel és Christopher Froome-mal és a londoni olimpián taroló pályakerékpárosokkal is. Chris Hoy is azt mondta róla, hogy nélküle nem lett volna képes öt olimpiai aranyat nyerni.

Vele tudott visszakapaszkodni a csúcsra Ronnie O'Sullivan is. A snookerjátékos évek óta depresszióval küzdött, képtelen volt versenyezni és a játékhelyzeteket kezelni, de Petersszel együtt dolgozva újra világbajnok tudott lenni. Később nem is véletlenül ajánlotta Luis Suáreznek a pszichológust. Úgy vélte, a balhés Liverpool-játékosnak is hasznára lehet, hogy még jobb legyen a teljesítménye.

A Liverpoolnál már alkalmazták is Peterst, és Steven Gerrard csapatkapitány szerint Angliának is sokat segíthet. Gerrard úgy vélte, hogy a pszichológus egy-két százalékos teljesítménynövekedést ért el nála, ami nem tűnik soknak, de döntő is lehet éles szituációkban.

A csimpánz menedzsment

A húsz évig klinikai pszichiáterként dolgozó Peters egyedi módszert dolgozott ki arra, hogy lehet jó döntéseket hozni és nyugodtnak maradni. Módszerét  A csimpánz paradoxon (The Chimp Paradox) könyvében foglalta össze.

Elmélete szerint az agyban egyszerre két terület is működik, ami a döntéshozatalt és a viselkedést szabályozza. Az egyik érzelmi, irracionális alapon működik, mint evolúciós örökség, míg a másik logikai alapon. Az érzelmi rendszert „csimpánznak" nevezte el. Ha a csimpánz elszabadul, veszélybe kerül a teljesítmény. Peters éppen ezért arra készíti fel a versenyzőket, hogy gondolkodjanak előre, milyen helyzetekben hoznának inkább érzelmi alapon döntéseket. Ha ezeket felismerik, akkor tudatosan már előre készülhetnek rájuk.

Peters úgy véli, ő akkor dolgozott jól, ha a versenyeken már nem kell segíteni a sportolókon, mert addigra többnyire sikerül mindenkinek elsajátítani a technikát, hogyan küszöbölje ki a negatív gondolatokat és beidegződéseket, de ha mégis hozzáfordulnak, akkor is gyorsan tud segíteni. „Ha valaki azzal jön, hogy tudom, mi a terv, de a csimpánzom eltérített, és képtelen vagyok kezelni, akkor közbelépek, megfogom a csimpánzt a nyakánál fogva, és bezárom egy dobozba. Nagyon jól ismerem már a csimpánzaikat" – nyilatkozta még a londoni olimpián.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?