Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Egyre nagyobb a káosz az Újpest FC-nél

2014.03.12. 13:46

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint a Magyar Labdarúgó Szövetségnek törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását.

A IV. kerület vezetője közleményében úgy fogalmaz, hogy az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez. Utalt rá, hogy a sporttörvény decemberi módosítása után a szövetség meghozhatja azt a döntést, mely megmenti a klubot, írta az MTI.

„Döntésével az MLSZ egyben azt is megüzeni, mire számíthatunk, milyen gazdasági szereplőket akarnak látni a hazai labdarúgásban. Az üzleti érdekei mentén, de törvényesen működő belföldi vagy külföldi tulajdonosokat, avagy kétes hátterű, offshore cégekkel üzletelő, a futballklubot pénzmosásra, adólekerülésre használó személyeket. Ez az MLSZ döntése lesz" - áll a közleményben.

A polgármester a kialakult helyzettel kapcsolatban azt írta, a klub vélhetően a korábbi tulajdonos gyanús ügyletei miatt került végveszélybe, ám erről sem a rajongók, sem a játékosok, edzők, a klub más alkalmazottjai, hívei nem tehetnek. Képtelenségnek tartja, hogy az ország egyik legpatinásabb, 20-szoros bajnok klubját - melynél olyan nagyságok játszottak, mint Szusza Ferenc, Bene Ferenc, vagy Törőcsik András -, és ezen keresztül az egész magyar labdarúgást büntessék meg kétes offshore cégek ügyeskedései, illetve a jelenlegi és volt tulajdonos vitái miatt.

Szerinte a magyar igazságszolgáltatás dolga az igazság felderítése és a felelősök megbüntetése, míg az MLSZ-é, hogy mindent megtegyen a magyar futball jelenéért és jövőjéért.

„Én azonban Újpest polgármestereként nem fogom tétlenül nézni, hogy az újpestieket büntessék mások vétkeiért" - zárul Wintermantel levele.

Az UTE korábban azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az MLSZ kedden közleményben jelezte, hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, egyben pedig egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a  klub licencéről. Kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sportnak az ügy hátteréről elmondta, amikor Roderick Duchatelet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek, a tulajdonos pedig úgy döntött, a vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Csehi István, Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője ezekre az állításokra az Indexhez is eljuttatott közleményben azt állította, hogy új offshore cég nem jelentkezett, a követelésekkel tisztában volt a belga tulajdonos, a 2012. és 2013. évi veszteségeknek pedig nincs köze a múltbéli adósságok törlesztéséhez.

Az ügyben érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.