Jolán
2 °C
4 °C

Offshore cégek hálózták be az újpesti focit

2014.03.13. 11:57

Roderick Duchatelet 2011 októberében lett az Újpest tulajdonosa, a vételár jelképes, 1 euró volt annak fejében, hogy a belga üzletember átvállalja a klub adósságait. Duchatelet eddig több mint 3 milliárd forintot költött a klubra, amelyet ennek ellenére felszámolás fenyeget. A belga tulajdonos most azt szeretné, hogy egy általa alapított másik kft. venné át az Újpest FC licencét, mivel az eddiginek 500 millió forint adótartozása van. A klublicenc átruházásra egy idén februárban hozott szabályváltoztatás ad lehetőséget.

A legfontosabb kérdés az ügyben, hogy a milliárdos befektetés ellenére hogyan sodródhatott a csőd szélére az újpesti klub.

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekményekkel szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

A vizsgálat megállapította, hogy 2008 és 2010 között az Újpest FC Kft. tényleges tulajdonosai offshore cégek voltak, amelynek bankszámlái felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik a klub a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, többek között Kukorelli Tibor, Csehi István, Dr. Budai Ildikó, Dr. Kovács Péter. Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft. vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül.

A cégek olyan számlákat állítottak ki, amelyek mögött nem volt teljesítés, a számlák áfaértékét bevallották, de nem fizették be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. Mivel a cégek adóhiánya évről évre nőtt, ezért az egyik ilyen offshore cég lecserélte a céget egy másik kft.-re; ezt a lépést a NAV szerint az adóelkerülésen kívül semmi más nem indokolta.

Duchatelet 2012 februárjában unta meg az elszivárgó kifizetéseket, és a teljes gazdasági vezetést kirúgta. Ahogy a céget világította át a belga tulaj, egyre több olyan szerződés került elő, amely csalás gyanúját sejtető pénzmozgásokat mutatta. Színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nélkül, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. A klub feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirat-hamisítás ügyében, az eljárást a BRFK már két éve folytatja.

A klub két lehetőség között választhat. Egyrészt fizet a felszámolást kezdeményező cégeknek, majd a bűnügyi eljárás után visszaperli a milliókat. Erre remény offshore cégekkel kapcsolatban szinte egyenlő a nullával. Ha nem fizet, akkor a klubot felszámolják, és egy jó időre vége Újpesten futballnak. Ezért nagy a baj, és emiatt szeretné Duchatelet, ha egy másik, nullás adóigazolással rendelkező cég venné át a licencet.

Az egyik nagy probléma: a klub 2008 és 2013 között minden probléma nélkül megkapta a licencet, ami azt mutatja, hogy az MLSZ-t nem nagyon zavarja, ha offshore cégek hálóznak be egy NB I.-es klubot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?