Judit
2 °C
7 °C

Hát persze, hogy korrupció volt a katari foci-vb-rendezés hátterében

2014.03.18. 10:58

Az eddig is sejthető volt, hogy nem teljesen sportszerű eszközökkel szerezte meg Katar a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, de ezúttal pontos számokat és neveket is megismerhettünk arról, hogy mely FIFA-vezetőket, mennyivel is vesztegettek meg a rendezők – írja a brit The Telegraph.

A korábbi FIFA-alelnök Jack Warner személyesen 1,2 millió dollárt kapott egy olyan cégtől, amelyet a Katari Labdarúgó Szövetség egyik korábbi élenjárója vezet, míg Warner fiai 750 ezer dollárt kaptak ugyanettől a cégtől. További 400 ezer dollárt pedig Warner egyik alkalmazottja kapta, összességében tehát közel 2,5 millió dollár (közel 530 millió forint) kenőpénzt juttattak el a korábbi alelnöknek és társainak.

Mohamed Bin Hammam 2011-ben állítólagos ügyvédi díjakért fizetett, míg más levelek szerint egyéb professzionális szolgáltatásokért utalta át az összeget. A tranzakciót egy New York-i bankon keresztül bonyolították le, ekkor keltette fel az ügy az FBI érdeklődését, amelynek sikerült együttműködésre bírnia Warner legidősebb fiát.

Warner volt az egyike annak a 22 főnek, aki a 2018-as és 2022-es világbajnokságok helyszínéről döntött 2010-ben, könnyen lehet tehát, hogy az utalt pénz egyfajta köszönet volt a katariaktól. Az eredetileg 24 fős bizottságból két tagot már a szavazás előtt felfüggesztettek, egyikük addigra már eladta a szavazatát, míg a másik egy 1,5 millió fontos futballakadémiáért cserébe szavazott volna úgy, ahogy kérik.

A CONCACAF-ot ( Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja) 21 éven át vezető férfi 14 évig volt alelnök a FIFA-nál. A Konföderációnál betöltött posztjáról szintén korrupciós vádak miatt kellett lemondania, sőt abban is érintett volt Bin Hammam is, aki Sepp Blatter ellenében támogatta pénzzel Warnert.

A katari szervezőbizottság közleményben cáfolta a The Telegraph értesüléseit. „A 2022-es pályázat bizottsága maximálisan betartotta a FIFA pályázati feltételeit, és megfelelt annak etikai kódexének. A bizottságnak és az azzal kapcsolatban álló személyeknek nincs tudomása semmiféle üzleti kapcsolatról az érintett magánszemélyek kapcsán.”

A katari pályázatot már a várható extrém hőmérséklet, emberi jogi kérdések, az állítólagos rabszolgamunka és a helyi alkoholtilalom miatt is bírálták. Legkorábban 2015-ben dönthetnek arról, hogy pontosan mikor rendezik a 2022-es világbajnokságot, melyet télre szeretnének tolni a megszokott nyári időpontról. 2015-ben lesz elnökválasztás is a FIFA-ban, aminek komoly hatása lehet a 2022-es vb-re is. A hírek szerint Sepp Blatter ötödször is indulna, egy kihívója pedig biztosan lesz, Jerome Champagne személyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?