Tekla
9 °C
20 °C

Szarunk az NB I.-re, éljen a BLASZ!

2014.03.23. 21:42
A megszűnés szélén álló újpesti futballcsapat vasárnapi meccsén nem volt kriptahangulat, tomboltak a nézők, MLSZ-nek üzengetés helyett pedig lengyelezés ment. A kómában fekvő Törőcsikről sem feledkeztek meg. A két tábor a meccsen még tapsolta egymást, a metróban már balhézott.

A 2000/2001-es bajnokságban voltam egy Debrecen–Ferencváros-meccsen, ami a bajnoki címről döntött, a Loki a kiesés ellen harcolt a szezonban, a Fradinak kellett a győzelem, hogy bajnok legyen. A debreceni klubvezetés akkor úgy döntött, hogy az óriási vendégérdeklődés miatt kiadja a stadion harmadát a fradistáknak a főtribünnel szemben, a hazai bérletesek őrjöngtek.

A Loki B-közép ezért, meg a klub katasztrofális szezonja miatt a nyakukba rakott ferencvárosiak helyett inkább a vezetőséggel volt elfoglalva, kórusban anyázták őket, valaki egy százas csomag zsebkendőt is szétosztott a szektorban, hogy lengessük azokat a VIP felé, mert az néhány hete milyen jól nézett ki a Barca-meccsen a tévében. A szezon végén kiesett a Debrecen, de a BKV Előre jogát megszerezve maradtak az első osztályban.

A vasárnap az Újpest vendégeként pályára lépett diósgyőrieknek is kijutott hasonló cirkuszból. 2004 nyarán például két külön csapata is volt a városnak, a Détári keze alatt készülőnek nem volt licence meg pénze, hogy induljon az élvonalban, a másik, a Kiprich féle meg a Balaton FC jogán gyakorolt Miskolcon, csak épp játékosuk alig volt. 

Épülhetnek a stadionok, de amíg két-három évente jönnek az ilyen balhék a hazai bajnokságban, nehéz komolyan venni az MLSZ olyan törekvéseit, hogy átlagban hatezer néző menjen ki egy NB I.-es meccsre, amikor még a nagy klubok túlélése sem garantált. És akkor ott voltak még a télen a pécsiek, ahol az sem volt biztos, hogy elindulnak a tavasszal, bármennyire is csökkent a rezsi, akadt olyan időszak, hogy a klub már azt sem tudta fizetni.

Ezt már követni sem lehet

Újpesten is egyre bizonytalanabb, mi lesz az offshore cégek hálójába került klub sorsa. A hét közepén már azzal riogatták a nézőket, hogy a budapesti bajnokság negyedosztályába zuhanhat a csapat, a klub mindenesetre azt ígérte, a Diósgyőr elleni meccs még biztosan nem marad el, lehet jönni szurkolni, most aztán tényleg szükség van a támogatásra. 

- Majd a Nyíregyháza feljut úgyis az NB I.-be.

- Kit érdekel a Nyíregyháza. Az NB I.-et meg leszarom, csak a BLASZ IV., éljenek  a parasztok!

Egyszerűsítette le a helyzetet két félrészeg újpesti szurkoló a harmincas buszon a Szusza Ferenc Stadion felé tartva. Semmi sem úgy festett, hogy temetésre jönnek az emberek, elborult, ideges arcokat nem lehetett látni. A Mildenberger utca sarkánál néhány drukker is azt mesélte, ők már belefáradtak abba, hogy kövessék, mi megy éppen a sajtóban a klubról, most úgyis lesz egy olyan meccs, amin legalább hangulat van, a többit meg majd lebirkózzák a jogászok. 

Az mondjuk kicsit árnyalt a hangulaton, hogy a kezdés előtt negyedórával megérkezett a hidegfront, és elkezdett szakadni az eső. A sajtólelátó kinti része elvileg fedett, de 5 perc múlva már állt a víz az asztalokon, sok tudósító anyázva takargatta a laptopját. 

Üzengetés helyett lengyelezés

Hangulat tényleg volt, négyezerötszáz újpestire jutott ötszáz diósgyőri a vendégszektorban, éppen a gyűlölet elleni kampány felhívása szólt a hangszórókból, a pálya egyik vége a faszszopózástól, a másik vége a parasztozástól zengett, úgyhogy tényleg magyar bajnoki rangadón érezhette magát az ember. 

A labdarúgószövetség keddi ülésén szokott szankcionálni a hétvégi meccsekért, repülnek a százezres büntetések a kluboknak a megbotránkoztatónak nevezett rigmusok miatt, a vasárnap délutáni mérkőzés után nem kell majd nagyon vadászni a jelentésekben. Még az időjárásváltozásra is jutott büntethető rigmus, miután elállt az első: Süss fel nap, fényes nap, Diósgyőrben a valakik megfagynak. Arról nem is beszélve, hogy a második félidő elején az újpesti tábor begyújtott néhány pirót, sűrű fekete füst lepte be a pálya egy részét.

A meccs előtt lehetett olyanokat hallani, hogy nem lesz békés a hangulat az újpesti klub helyzete miatt, de MLSZ-t is csak a diósgyőriek szapulták komolyabban. A hazai tábor sem saját vezetőségének, sem a szövetségnek nem üzent, ők már a meccs elején éljen a lengyel-magyar barátság feliratot emeltek fel. Nem sokkal később jött a válasz az ellenkező szektorból, igaz a miskolciak üzenete inkább közszolgálatú volt annak, aki ért lengyelül, azt írták ki, hogy március 23. a két nemzet barátságnak napja.

A vendégek a második félidőben még lengyel és a magyar zászlót ábrázoló élőképet is kiraktak, ezt az újpesti közönség is megtapsolta élen az újpesti ultrákkal, ilyen se gyakran van magyar pályán, hogy egymást ünneplik a táborok.   

Nehéz napokat élünk át, de sokkal többet nem tehetünk, mint jelenlétünkkel bizonyítjuk, hogy ez a klub mindennél fontosabb, szurkolunk ahogy a torkunkból kifér, és reménykedünk, minden jóra fordul.

Ilyesmivel öntött lelket a szpíker a szurkolókba, nem mintha kriptahangulat lett volna a Szuszában. Miután a 250. NB I.-es meccsét ünneplő Kabát belőtte az újpestiek második gólját az első félidőben, már mindenki a kerítésen volt, az egész stadion szurkolt, és nem feledkeztek meg a napokban agyműtéten átesett, kómában fekvő Törőcsik Andrásról sem, tízpercenként lehetett hallani a Táncolj, Törő rigmust. 

Az újpestiek amúgy az egész mérkőzésen lefocizták a diósgyőrieket, a végén simán lehetett volna négygólos győzelem is, ha nem szórakoznak el több helyzetet, igaz a 2-0-nak is úgy örült mindenki, mintha a Fradit alázták volna meg. 

Mindig ugyanez a vége

Ezt már az egyik rohamrendőr panaszkodta az Újpest Városkapunál a metrószerelvényben állva, miután az állomásra betévedt néhány diósgyőri. Az újpestiek erre kirontottak a kocsikból, és megpróbáltak nekimenni a miskolciaknak, a rendőrök azonban ezt megakadályozták, az anyázáson meg a dobálózáson kívül komolyabb dolog már nem történt. 

Április 4-én, két nappal a választások előtt Újpest–Ferencvárost terveznek a Szusza Stadionba péntek estére, az valószínűleg azért a rendőröknek is húzósabb lesz. Az meg szinte biztos, hogy az Újpest eltűnése legalább annyit ártana a magyar klubfutballnak, mint amikor a Ferencváros a másodosztályban töltött éveket.