Judit
2 °C
7 °C

Szarunk az NB I.-re, éljen a BLASZ!

2014.03.23. 21:42
A megszűnés szélén álló újpesti futballcsapat vasárnapi meccsén nem volt kriptahangulat, tomboltak a nézők, MLSZ-nek üzengetés helyett pedig lengyelezés ment. A kómában fekvő Törőcsikről sem feledkeztek meg. A két tábor a meccsen még tapsolta egymást, a metróban már balhézott.

A 2000/2001-es bajnokságban voltam egy Debrecen–Ferencváros-meccsen, ami a bajnoki címről döntött, a Loki a kiesés ellen harcolt a szezonban, a Fradinak kellett a győzelem, hogy bajnok legyen. A debreceni klubvezetés akkor úgy döntött, hogy az óriási vendégérdeklődés miatt kiadja a stadion harmadát a fradistáknak a főtribünnel szemben, a hazai bérletesek őrjöngtek.

A Loki B-közép ezért, meg a klub katasztrofális szezonja miatt a nyakukba rakott ferencvárosiak helyett inkább a vezetőséggel volt elfoglalva, kórusban anyázták őket, valaki egy százas csomag zsebkendőt is szétosztott a szektorban, hogy lengessük azokat a VIP felé, mert az néhány hete milyen jól nézett ki a Barca-meccsen a tévében. A szezon végén kiesett a Debrecen, de a BKV Előre jogát megszerezve maradtak az első osztályban.

A vasárnap az Újpest vendégeként pályára lépett diósgyőrieknek is kijutott hasonló cirkuszból. 2004 nyarán például két külön csapata is volt a városnak, a Détári keze alatt készülőnek nem volt licence meg pénze, hogy induljon az élvonalban, a másik, a Kiprich féle meg a Balaton FC jogán gyakorolt Miskolcon, csak épp játékosuk alig volt. 

Épülhetnek a stadionok, de amíg két-három évente jönnek az ilyen balhék a hazai bajnokságban, nehéz komolyan venni az MLSZ olyan törekvéseit, hogy átlagban hatezer néző menjen ki egy NB I.-es meccsre, amikor még a nagy klubok túlélése sem garantált. És akkor ott voltak még a télen a pécsiek, ahol az sem volt biztos, hogy elindulnak a tavasszal, bármennyire is csökkent a rezsi, akadt olyan időszak, hogy a klub már azt sem tudta fizetni.

Ezt már követni sem lehet

Újpesten is egyre bizonytalanabb, mi lesz az offshore cégek hálójába került klub sorsa. A hét közepén már azzal riogatták a nézőket, hogy a budapesti bajnokság negyedosztályába zuhanhat a csapat, a klub mindenesetre azt ígérte, a Diósgyőr elleni meccs még biztosan nem marad el, lehet jönni szurkolni, most aztán tényleg szükség van a támogatásra. 

- Majd a Nyíregyháza feljut úgyis az NB I.-be.

- Kit érdekel a Nyíregyháza. Az NB I.-et meg leszarom, csak a BLASZ IV., éljenek  a parasztok!

Egyszerűsítette le a helyzetet két félrészeg újpesti szurkoló a harmincas buszon a Szusza Ferenc Stadion felé tartva. Semmi sem úgy festett, hogy temetésre jönnek az emberek, elborult, ideges arcokat nem lehetett látni. A Mildenberger utca sarkánál néhány drukker is azt mesélte, ők már belefáradtak abba, hogy kövessék, mi megy éppen a sajtóban a klubról, most úgyis lesz egy olyan meccs, amin legalább hangulat van, a többit meg majd lebirkózzák a jogászok. 

Az mondjuk kicsit árnyalt a hangulaton, hogy a kezdés előtt negyedórával megérkezett a hidegfront, és elkezdett szakadni az eső. A sajtólelátó kinti része elvileg fedett, de 5 perc múlva már állt a víz az asztalokon, sok tudósító anyázva takargatta a laptopját. 

Üzengetés helyett lengyelezés

Hangulat tényleg volt, négyezerötszáz újpestire jutott ötszáz diósgyőri a vendégszektorban, éppen a gyűlölet elleni kampány felhívása szólt a hangszórókból, a pálya egyik vége a faszszopózástól, a másik vége a parasztozástól zengett, úgyhogy tényleg magyar bajnoki rangadón érezhette magát az ember. 

A labdarúgószövetség keddi ülésén szokott szankcionálni a hétvégi meccsekért, repülnek a százezres büntetések a kluboknak a megbotránkoztatónak nevezett rigmusok miatt, a vasárnap délutáni mérkőzés után nem kell majd nagyon vadászni a jelentésekben. Még az időjárásváltozásra is jutott büntethető rigmus, miután elállt az első: Süss fel nap, fényes nap, Diósgyőrben a valakik megfagynak. Arról nem is beszélve, hogy a második félidő elején az újpesti tábor begyújtott néhány pirót, sűrű fekete füst lepte be a pálya egy részét.

A meccs előtt lehetett olyanokat hallani, hogy nem lesz békés a hangulat az újpesti klub helyzete miatt, de MLSZ-t is csak a diósgyőriek szapulták komolyabban. A hazai tábor sem saját vezetőségének, sem a szövetségnek nem üzent, ők már a meccs elején éljen a lengyel-magyar barátság feliratot emeltek fel. Nem sokkal később jött a válasz az ellenkező szektorból, igaz a miskolciak üzenete inkább közszolgálatú volt annak, aki ért lengyelül, azt írták ki, hogy március 23. a két nemzet barátságnak napja.

A vendégek a második félidőben még lengyel és a magyar zászlót ábrázoló élőképet is kiraktak, ezt az újpesti közönség is megtapsolta élen az újpesti ultrákkal, ilyen se gyakran van magyar pályán, hogy egymást ünneplik a táborok.   

Nehéz napokat élünk át, de sokkal többet nem tehetünk, mint jelenlétünkkel bizonyítjuk, hogy ez a klub mindennél fontosabb, szurkolunk ahogy a torkunkból kifér, és reménykedünk, minden jóra fordul.

Ilyesmivel öntött lelket a szpíker a szurkolókba, nem mintha kriptahangulat lett volna a Szuszában. Miután a 250. NB I.-es meccsét ünneplő Kabát belőtte az újpestiek második gólját az első félidőben, már mindenki a kerítésen volt, az egész stadion szurkolt, és nem feledkeztek meg a napokban agyműtéten átesett, kómában fekvő Törőcsik Andrásról sem, tízpercenként lehetett hallani a Táncolj, Törő rigmust. 

Az újpestiek amúgy az egész mérkőzésen lefocizták a diósgyőrieket, a végén simán lehetett volna négygólos győzelem is, ha nem szórakoznak el több helyzetet, igaz a 2-0-nak is úgy örült mindenki, mintha a Fradit alázták volna meg. 

Mindig ugyanez a vége

Ezt már az egyik rohamrendőr panaszkodta az Újpest Városkapunál a metrószerelvényben állva, miután az állomásra betévedt néhány diósgyőri. Az újpestiek erre kirontottak a kocsikból, és megpróbáltak nekimenni a miskolciaknak, a rendőrök azonban ezt megakadályozták, az anyázáson meg a dobálózáson kívül komolyabb dolog már nem történt. 

Április 4-én, két nappal a választások előtt Újpest–Ferencvárost terveznek a Szusza Stadionba péntek estére, az valószínűleg azért a rendőröknek is húzósabb lesz. Az meg szinte biztos, hogy az Újpest eltűnése legalább annyit ártana a magyar klubfutballnak, mint amikor a Ferencváros a másodosztályban töltött éveket. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?