István, Vajk
19 °C
33 °C

Nem lesz több barátságos futballmeccs

2014.03.26. 13:09 Módosítva: 2015-05-04 02:16:59

Kazahsztánban ünnepli 60. születésnapját az UEFA, és az Európai Futballszövetség várhatóan megszavazza azt az új válogatott-sorozatot, amelyet Nemzetek Ligája névre kereszteltek. 2018-ban kezdődne, és a barátságos meccseket igyekszik kiváltani vele a szervezet. Michel Platini elnők új vízióját mind az 54 tagállam támogatja.

A tervek szerint erősorrendet állítanának fel, és ezek alapján négy osztályba sorolnák a résztvevőket, amelyekben alcsoportokat hoznának létre, és ligarendszerben, azaz körmérkőzéseket játszanának. A szezonok végén minden osztályban lenne feljutó, illetve kieső. A legerősebb csoportban - ahol a tervek szerint az angol, a német, a holland, a spanyol, az olasz és a portugál csapat biztosan helyet kap - a legjobb négy az idény végén a Final Fourban döntené el az első helyeket.

Az elképzelések szerint az első három ligában 12-12 válogatott szerepelne, négy alcsoport lenne, az elsők a feljutásért, az utolsók a kiesés elkerüléséért játszanának. A tervek szerint a bajnokság legvégén szabadkártyás helyeket is lehetne szerezni már a 2020-as Európa-bajnokságra is. A sorozat a világbajnoki- és az Európa-bajnoki selejtezőkkel párhuzamosan, attól függetlenül zajlana, ezzel megszünnének az értelmetlen, tét nélküli barátságos meccsek.

A sorozat anyagilag is jót tenne az európai szövetségeknek, hiszen az UEFA a Bajnokok Ligájához és az Európa Ligához hasonlóan értékesítené a televíziós jogdíjakat, amelyből mind az 54 tagállam részesülne.

Kicsit eljátszva a gondolattal: a legfrissebb FIFA-rangsor alapján Magyarország a 24. helyen áll az európai válogatottak között, azaz éppen beférne a másodosztályba. Itt olyan ellenfeleink lehetnének, mint Oroszország, Bosznia, Dánia, Svédország, Szerbia, Csehország, Szlovénia, Románia, Skócia, Törökország és Örményország.

Mivel az összes tagország egyetért a sorozat létrehozásával, így már csak formalitás a végső döntés. A következő négy évben lesz idő kidolgozni a pontos lebonyolítási rendszert is.