Jenő
-3 °C
6 °C

Nem lesz több barátságos futballmeccs

2014.03.26. 13:09 Módosítva: 2015-05-04 02:16:59

Kazahsztánban ünnepli 60. születésnapját az UEFA, és az Európai Futballszövetség várhatóan megszavazza azt az új válogatott-sorozatot, amelyet Nemzetek Ligája névre kereszteltek. 2018-ban kezdődne, és a barátságos meccseket igyekszik kiváltani vele a szervezet. Michel Platini elnők új vízióját mind az 54 tagállam támogatja.

A tervek szerint erősorrendet állítanának fel, és ezek alapján négy osztályba sorolnák a résztvevőket, amelyekben alcsoportokat hoznának létre, és ligarendszerben, azaz körmérkőzéseket játszanának. A szezonok végén minden osztályban lenne feljutó, illetve kieső. A legerősebb csoportban - ahol a tervek szerint az angol, a német, a holland, a spanyol, az olasz és a portugál csapat biztosan helyet kap - a legjobb négy az idény végén a Final Fourban döntené el az első helyeket.

Az elképzelések szerint az első három ligában 12-12 válogatott szerepelne, négy alcsoport lenne, az elsők a feljutásért, az utolsók a kiesés elkerüléséért játszanának. A tervek szerint a bajnokság legvégén szabadkártyás helyeket is lehetne szerezni már a 2020-as Európa-bajnokságra is. A sorozat a világbajnoki- és az Európa-bajnoki selejtezőkkel párhuzamosan, attól függetlenül zajlana, ezzel megszünnének az értelmetlen, tét nélküli barátságos meccsek.

A sorozat anyagilag is jót tenne az európai szövetségeknek, hiszen az UEFA a Bajnokok Ligájához és az Európa Ligához hasonlóan értékesítené a televíziós jogdíjakat, amelyből mind az 54 tagállam részesülne.

Kicsit eljátszva a gondolattal: a legfrissebb FIFA-rangsor alapján Magyarország a 24. helyen áll az európai válogatottak között, azaz éppen beférne a másodosztályba. Itt olyan ellenfeleink lehetnének, mint Oroszország, Bosznia, Dánia, Svédország, Szerbia, Csehország, Szlovénia, Románia, Skócia, Törökország és Örményország.

Mivel az összes tagország egyetért a sorozat létrehozásával, így már csak formalitás a végső döntés. A következő négy évben lesz idő kidolgozni a pontos lebonyolítási rendszert is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?