16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Áldott legyen az Isten, hogy elkészült ez a stadion

DSC 7361
2014.05.01. 23:32
Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos debreceni polgármester avatta fel az új debreceni stadiont. Már csak a bajnokságot kell megnyerni, a BL-elő-előselejtezőket győztesen megvívni, és jöhet a Barcelona vagy a Manchester City vagy mindkettő.

Annak ellenére, hogy az elmúlt sok évemet alapjaiban határozta meg a meccsre járás, európai értelemben vett jó stadionban utoljára 15 évvel ezelőtt voltam, amikor Manchesterben megnéztem az Old Traffordot (ott meg mondjuk meccs nem volt, hiszen épp tombolt a nyár). Cserébe többek közt vendégeskedhetem a siófoki libalegelőn, végigordibálhattam egy NB II.-es szuperrangadót Nyíregyházán, és szenvedhettem az Oláh Gábor utcai tákolmányban Debrecenben. Az élményeimen egy csomó minden rontott: nem örültem, amikor rendőrök löktek meg hátulról, mert be akartam kötni a cipőmet, gyűlöltem a nagyon hidegben megrendezett meccseket, de leginkább a szar focival nem voltam kibékülve. Ha valami miatt soha nem háborodtam fel igazán, az a stadionok állapota.

Orbán Viktorék másfajta szurkolók, úgy látszik, nekik fontos a körítés, ezért az utóbbi 15 év legsikeresebb magyar klubcsapata, a DVSC hosszú évek ígérgetése után tényleg kapott egy húszezres stadiont, amit stílusosan május 1-jén át is adtak Lou Begával, Keresztes Ildikóval, Tóth Verával és egy DVSC All Stars-Magyar Válogatott All Stars-összecsapással súlyosbítva. Az eseményt valahogy egy tévé sem közvetítette, dehát Felcsút nyilván fontosabb sportközpont. Ez persze tényleg nem érdekelt senkit, az érdekes a Nagyerdei Stadion volt, ami a várakozásoknak megfelelően tényleg lenyűgöző.

Szemben a Felcsúton találhatóval, a debreceni tényleg úgy néz ki, mint egy közönséggel rendelkező csapat létesítménye, amit leginkább arra terveztek, hogy a Loki lejátssza itt a hazai mérkőzéseit. Magyarországon ilyen létesítmény még nem volt: a már örökké félkész állapotban maradó Népstadion már a kettővel ezelőtti évtized elvárásaihoz képest is egy fapados betontömb volt, a többiről pedig felesleges beszélni.

Magyar ember meccsen ilyen jó helyre még nem pisilhetett, ennyire jó hangulatú és akusztikájú stadionban még nem ordibálhatott, és a székek is olyanok, mintha Isten is arra teremtette volna őket, hogy szidják a vendégcsapat játékosait róluk. Az egész olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk, leszámítva a pályát, ahol viszont még jó darabig a magyar foci nevű, egyébként roppant szórakoztató sport fog folyni.

Mivel mégis csak május 1-jéről van szó, ezért a Nagyerdei környékén meg akarták adni a módját a nagy napnak, és egy majálist is szerveztek a pálya köré, ami olyan fékezett habzású volt, hogy összesen egy részeg szurkolót láttunk, de ránézésre ő a stadion nélkül is berúgott volna. Ő azért elmotyogta, hogy neki igazából az előző pálya is tök jó volt, és az újtól is csak azt várja el, hogy ki tudja fizetni a belépőt.

A sült kolbászt is csak egy helyen felvonultató, cserébe Bikini-slágerekkel büntető buli gyorsan be is mutatta, mi a különbség a Puskás Pancho (:DDDDD) Aréna és a Nagyerdei között: Felcsúton egy hatalmas pártrendezvény kellett ahhoz, hogy bárkit is érdekeljen az egész, Debrecennek pedig ejtőernyővel behozott labda nélkül is fontos, hogy mostantól fasza helyen lehet focit nézni.

Persze a szinte pontosan 20:30-kor kezdődő parádé így is bővelkedett parasztvakításban, ha már egy rendes csapatot nem sikerült elcibálni barátságost játszani: az egy dolog, hogy a Star Wars soundtrackre bevonuló DVSC-t saját maga ellen kellett látni örömfocizni, de előtte püspökök szentelték fel a stadiont, természetesen Krisztusról énekelve a kezdőkörben, úgyhogy jövő hétre garantáltan feljavul Tisza Tibor rúgótechnikája. „Áldott legyen az Isten, hogy elkészült ez a stadion” – hallhatta nagyjából 18 000 ember a zavarbaejtő szavakat, és már jött is egy jó kis Miatyánk, kicsit talán döntetlenre mentve a tényt, hogy ezen a szent helyen hamarosan a fradisták szüleit fogják szidni. Isten után megérkezett Orbán Viktor Debrecen polgármesterével, Kósa Lajossal az oldalán.

„Most már tényleg azt mondhatjuk, hol van az a Barcelona? Csak a szerencsén múlik és a sorsoláson” – mondta Kósa Lajos arra utalva, hogy öt évvel ezelőtt játszott már a Loki a Bajnokok Ligájában is, majd átadta a szót Orbánnak. „Ma ismét közelebb kerültünk egy stadionnal a világ élvonalához” – büszkélkedett a frissen újraválasztott miniszterelnök, majd tőle szokatlan gyorsasággal lezárta a beszédet, átadva a terepet többek közt a pár éve menő külföldi dalokat éneklő Tóth Verának és Radics Giginek, és persze 1999 már említett one hit wonderének, Lou Begának.

A legdurvább pillanatokat mégsem ők, de nem is a Tankcsapdát és Eye of the Tigert éneklő Keresztes Ildikó okozták, hanem a teljesen érthetetlen motorosfelvonulás a pálya körül, miközben Tóth Gabi AC/DC-t énekel. Itt lett viszonylag tiszta, hogy a megnyitóra valószínűleg mindenkit meghívtak fellépni, aki ráér, legyen az chopperes, artista, rezesbanda vagy rosszabb esetben Supka Attila.

A Nagyerdei Stadiont ezzel együtt sem nem lehet párhuzamba hozni a Puskás Pancho Arénával, hiszen ameddig Felcsútról még mindig csak annyit tudok, hogy valamelyik irányba el kell oda indulni Budapestről, és menni fél órát, addig a Loki egy létező csapat, létező táborral. Mégsem tudtam elfelejteni a gondolatot, hogy ez olyan, mint amikor én 14 évesen kitaláltam, hogy gitározni akarok, és ahhoz azonnal kéne venni egy klassz elektromos gitárt, erősítővel persze. A szüleim nem vették meg nekem, mert előtte azt akarták, hogy jól megtanuljak gitározni, és hát jól tették, mert egy hét szerencsétlenkedés után feladtam. A DVSC most úgy kapott osztrák szintű körülményeket, hogy az, amit a pályán csinál majd a csapat, garantáltan nagyon messze van még az osztrákoktól is. Persze kis lépésekben lehet haladni, de amire a mostani állás szerint megtörténhet a felzárkózás, valószínűleg épp előkerülnek az első panaszok, amiért omladozik a Nagyerdei Stadion.  • Hírek
  • Hírek