Szabina
2 °C
15 °C

Értelmetlenül, korrupciós pénzből épül a világ második legdrágább stadionja

2014.05.13. 20:01

Kevesebb mint egy hónap van a nyitómeccsig, és a 2014-es brazíliai futballvilágbajnokság 12 stadionja közül van olyan, amelyik még mindig nem készült el, de ott sem jobb a helyzet, ahol már felépültek.

„A brazil kormányzati elit és az üzleti elit összejátszik, és a játékot a saját javukra manipulálták. Jó lehetőség volt arra, hogy pénzt csináljanak vele, és meg is tették" – mondta Christopher Gaffney rió egyetemi professzor, aki a futball-vb és az olimpiai előkészületeket tanulmányozza.

A Mane Garrincha Nemzeti Stadionnál pazarlás, túlárazás, korrupció látszik. A világ második legdrágább stadionjának ráadásul még az utóhasznosítása is kétséges, Brazíliavárosban még első osztályú csapat sincs.

A Mane Garrinchára eddig a tervezetthez képest háromszor annyit költöttek, gyakorlatilag ellenőrizetlenül folyt el 900 millió dollárnyi közpénz. A korrupciógyanú sem tűnik megalapozatlannak, az építőcégek a korábbinak az 500-szorosára emelték támogatásukat a választási kampányban. Andrade Gutierrez cége 2008-ban még csak 73 ezer dollárral szállt be a kampányba, négy évvel később viszont, amikor már lehetett tudni, mely vb-városokban melyik pártok irányíthatnak már 37 millió dollárosra növelte a kampányköltést, írja a Businessinsider.

Az építkezéseket auditáló bíróság 140 oldalas jelentést készített, még nem volt idejük, minden szerződést megvizsgálni, de már 275 millió dollárnyi indokolatlan költést találtak, becsléseik szerint, ha mindent leellenőriznek, körülbelül 500 millió lehet a végösszeg. A világbajnokságnak azonban már régen vége lesz, mire egyáltalán bíróságra kerülhetnek az ügyek. Egy szövetségi ügyész szerint évek telhetnek el a vádemelésekig, főleg azért, mert legalább tucatnyi párhuzamosan folyó nyomozást kell indítani.

Gil Castelo Branco, egy brazil kormányzati transzparenciát vizsgáló civil szervezet vezetője szerint kétségtelen, hogy a stadionépítkezések mögött korrupció van, becsléseik szerint a 12 stadion építésénél, felújításánál már a kezdetben meghatározott költségek négyszeresénél járnak.

Az egyik legpofátlanabb túlárazás a lelátóelemek szállításánál történt, 4700 dolláros költséggel számoltak előzetesen, mégis 1,5 milliót számlázott le az építőcég. A felülvizsgálat szerint a tervezés gyengeségei is hozzájárultak a pazarláshoz. A stadionhoz megrendelt acél 12 százaléka hulladék lett, ekkora veszteséggel más brazil arénáknál sem dolgoztak, 5 százalék körül maradtak. A brazil állam akkor is elbukott 16 milliót, amikor Andrade Gutierrez cégén nem hajtotta be az öt hónapos késés miatti kötbért. A könyvvizsgálók azt is észrevették, hogy Gutierezzék ugyanazt többször is leszámlázták, plusz 2,3 millióhoz jutva.

A világbajnokság előkészületeit felügyelő kormánytag, Claudio Monteiro szerint az audit eredményei hamisak és rosszindulatúak, be fogják bizonyítani, hogy minden költés jogos volt.