Kösz a csodás hétvégét, rád szavazunk, Katar

2014.06.01. 20:24 Módosítva: 2014.06.01. 20:28
Luxuskirándulásokkal, alamizsnával bundázhatta meg a 2022-es katari vb rendezését az ország egykori legmagasabb rangú sportvezetője. A torna miatt egymást érték a botrányok, itt az újabb, a vb előtt erre volt a legkevésbé szüksége a FIFA-nak.

Két héttel a 2014-es brazil vb előtt előtt robbant ki az újabb, és talán az eddigi legnagyobb botrány a 2022-es katari világbajnoki rendezés miatt. Egy angol lap szerint a már eddig is többször gyanúba keveredett szervezők ötmillió dollárt költöttek vesztegetésekre, hogy megkapják a tornát.

A Sunday Times állítja, rengeteg dokumentumuk van, melyekkel bizonyítani tudják a csalást, számlakivonatokkal, emailekkel, átutalási bizonylatokkal rendelkeznek. Az újabb botrány után már egy FIFA-vezető is arról beszélt: nincs kizárva, hogy újra kell majd szavazni a rendezésről. 

Aprópénzért alamizsna futballpályára

Az angolok úgy tudják, a bundázás kulcsfigurája az ázsiai futballszövetség volt vezetője, Mohamed bin Hammam, Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője volt, aki elsősorban a FIFA afrikai küldöttjeit akarta meggyőzni, hogy támogassák a 2022-es pályázatot.

A napvilágot látott adatok szerint harminc afrikai ország futballvezetőjét vesztegette meg, nekik biztosítaniuk kellett, hogy a végrehajtói bizottság négy afrikai küldöttje Katart támogatja majd. Az átutalásokhoz különböző magáncégeit használta, kétszázezer dollárt fizetett ki banki átutalásokkal, de személyes találkozókon is több tízezer dollárt adott oda a FIFA-tisztségviselőknek, futballvezetőknek.

Ezen kívül összejöveteleket, túrákat, rendezvényeket fizetett az afrikaiaknak ugyanezekből a forrásokból. Az óceániai, a Trinidad és Tobagó-i döntéshozókat is megkente a biztonság kedvéért. 

Ha lehet hinni a lapnak, akkor a katariak jó érzékkel találták meg, hogyan lehet a leggazdaságosabban bundázni. A Namíbiai Futballszövetség elnöke állítólag emailben üzente meg Bin Hammamnak, hogy mindörökre számíthatnak a támogatásukra, cserébe ötvenezer dollárt, azaz nagyjából 11 millió forintot kérnek, hogy pályákat építhessenek hazájukban. Ez a többi korrupciós pénz mellett szinte aprópénznek számít. Az elefántcsontparti futballvezető csak a fantasztikus napokat köszönte meg az üzletembernek e-mailben, azt írta, feleségével mesésen érezték magukat Katarban, számíthatnak rájuk. 

Az európai FIFA-döntéshozókról eddig ugyan nem derült ki, hogy a katariak bepróbálkoztak volna náluk, ám a France Football még tavaly februárban közölt egy húszoldalas tényfeltáró riportot, ebben azt állították, az akkori elnök, Nicolas Sarkozy és az UEFA-vezetője, Michel Platini 2010 novemberében találkozott a katari koronaherceggel, Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani sejkkel a francia elnöki hivatalban.

Arról tárgyaltak, hogy a katariak beszállnának a francia futballba.

Azóta a PSG katari kézbe került, Európa egyik legerősebb csapata lett, a Chelsea-től, Barcelonától erősítenek az idén nyáron. Platini fia később egy katari központú sportszergyártónál lett ügyvezető, az UEFA-elnök szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz. 

A FIFA végrehajtó bizottságában dolgozó Bin Hammamnak egyébként nem volt elég a katari-vb, 2013-ban azért tiltották el végleg a futballvilágból, mert FIFA-elnökké akarta magát választatni, nagyjából hasonló módszerekkel. Mellette azt a Trinidad és Tobagó-i FIFA-delegáltat, Jack Warnert is eltiltották, aki Blatter ellen kampányolt. Az ő számlája 1,2 millió dollárral hízott ebben az időszakban a katari üzletember cégeitől érkezett átutalásoknak köszönhetően, az ügyben még az FBI is nyomozott.

Mit gondol, marad-e ezek után is Katarban a vb?

A katari pályázati bizottság vasárnap közölte, hogy nincs kapcsolatuk bin Hamammal, nem tudnak semmiféle olyan kifizetésről, amelyet ő bonyolított volna le, és nem követtek el semmilyen kihágást

9 napja van Blatternek előállni valamivel

A FIFA két nappal a brazil világbajnokság előtt tartja éves kongresszusát, de egyesek szerint a FIFA-vezér Sepp Blatternek nincsen maradása, ha bebizonyosodnak a mostani vádak. Blatter uralma óta nem ez az első korrupciós botrány a nemzetközi futballszervezetben, azzal pedig, hogy a múlt hónapban beismerte, hibáztak, amikor Katarnak adták a 2022-es torna rendezési jogát, már eleve gyengítette pozícióját. 

Blatter és a katari futballszövetség elnöke
Blatter és a katari futballszövetség elnöke

Akkor arról beszélt, hogy „Sosem mondtam, hogy megvették a rendezés jogát, de a döntéskor politikai okok is közrejátszottak”. A politikai nyomás állítólag Franciaországtól és Németországtól jött, mindkét országnak vannak érdekeltségei az arab országban, a katariak PSG-s szerepvállalását pedig már említettük fentebb. 

Blatter amúgy korábban úgy tervezte, beugrik Katarba még a brazil világbajnokság előtt több FIFA-tisztségviselővel együtt, hogy egy másik problémáról, a 2022-es vb-létesítményeket építő vendégmunkások helyzetéről tárgyaljon. A tornára várhatóan nyolc új stadion, új szállodák, repülőterek, autópályák, metróvonalak készülnek, ez lesz minden idők legdrágább sporteseménye. 

Nemrég a katari kormány is elismerte, hogy közel ezer halottja van az építkezéseknek az embertelen munkakörülmények miatt. A vendégmunkások gyakorlatilag rabszolgamunkát végeznek, alulfizetik őket, elveszik a papírjaikat, és sokan napi 10-12 órás műszakokat húznak le, miközben alig van orvos, a biztonságra pedig egyáltalán nem ügyelnek az építéseket végző vállalatok. 

Az ezer halott valószínűleg csak óvatos becslés, több nemzetközi szervezet szerint ennél már jóval több ember vesztette életét Katarban, és ez a szám akár a négyezret is elérheti, ha nem változnak a körülmények. A reformok már elindultak a katariak szerint, Blatter a vb után szeretne ezekről részletesebben tájékozódni. 

Az se baj, ha évekre felborítják a klubfutballt

Amellett, hogy több ezer áldozata lehet egy sivatag közepébe, futballkultúrával nem rendelkező országba vitt világbajnokságnak, a 2022-es torna évekre megkavarhatja a nemzetközi klubfutballt, nem hiába őrjöngenek már régóta a nagyobb klubok és bajnokságok vezetői. 

Már korábban is elég valószínűtlennek tűnt, hogy világbajnokságot lehet rendezni a nyár közepén arab országban, a 45 fokos hőségben a szurkolók és a futballisták is szenvednének, bár a katariaknak erre is megvolt a tervük: légkondicionált arénákban rendeznék meg a mérkőzéseket. Ezek után jött a felvetés, legyen télen a torna, ezzel viszont a nagy bajnokságok és nemzetközi kupák lebonyolítását kavarnák meg teljesen. Az európai klubfutballból Bundesliga- és Premier League-vezetők jelezték, akár lázadás is lehet a téli vb-ből, mert a nagyobb bajnokságok rengeteg reklámpénzt bukhatnak a dologgal, ugyanis hetekre le kell állniuk a vb miatt. 

Aztán idén januárban már a FIFA-főtitkár Jerome Valcke nyilatkozta azt sok hónapnyi bizonytalanság után, november 15. és január 15. között kell megrendezni a tornát, ekkor a legelviselhetőbb a klíma. Jellemző a FIFA-ra, hogy néhány órával később közleményben reagáltak, azt írták, Valcke csak a magánvéleményét mondta el, a brazil vb-ig biztosan nem döntenek, mikor legyen a katari vb. Már ha egyáltalán lesz. 

Új szavazás?

A Sunday Times cikkének megjelenése után ugyanis a FIFA-alelnök Jim Boyce jelezte, - valószínűleg ő is csak magánvéleményként -, ha vannak konkrét bizonyítékok a katari rendezés ellen, akkor az mindent megváltoztathat. 

„Az összes bizonyítékot az ügyben vizsgálódó, FIFA által megbízott Michael Garcia ügyvédnek kell eljuttatni, akinek a szervezetünk szabad kezet adott. Ha az ő jelentése alapján úgy tűnik, hogy visszaélések történtek a 2022-es világbajnokság rendezésének odaítélésekor, akkor a magam részéről, a végrehajtó bizottság tagjaként semmi problémám nem lenne azzal, ha felmerülne egy újraszavazás” 

- nyilatkozta Boyce. Amennyiben a korrupció miatt elvennék a 2022-es világbajnokságot Katartól, az példanélküli lenne. Olyan előfordult már, hogy egy ország anyagi okok miatt nem tudta megrendezni a tornát, ezért beugrót kellett találni, így kapta meg Kolumbia helyett Mexikó a 86-os rendezést. Itt nyilván épp ellenkező a helyzet.

Amikor 2010-ben Katarnak ítélték a vb-rendezést, akkor az Egyesült Államok pályázatát nyomták le az utolsó körben. Ha úgy alakul, hogy új szavazás lesz, akkor az amerikaiak jó eséllyel indulnak, az infrastruktúra rendelkezésre áll, bajnokságuk lassan, de biztosan fejlődik, 1994-ben pedig minden idők egyik legjobb vb-jét rendezték meg. Az már más kérdés, mi lenne így a katari létesítményekkel és építkezésekkel, melyek miatt legalább ezren meghaltak már. 

Az egyik katari stadion látványterve
Az egyik katari stadion látványterve

A korrupció azonban nem először jelent problémát egy világbajnokságon. A két héten belül kezdődő brazil-vb miatt (amely előtt két nappal épp a katari tornáról hozhat fontos döntéseket a FIFA a kongresszusán) egyre durvábbak a tüntetések a dél-amerikai országban, a nehéz sorsú társadalmi csoportok az utcára vonultak, mert úgy látják, az ország lehetőségeihez képest jóval több pénzt áldozott a vb finanszírozására. Több stadion jóval drágábban készült el, sokan úgy gondolják, a pénzt egyszerűen lenyúlták. A tüntetők szerint a milliárdokat inkább a szegénység felszámolására, a tanárok, buszvezetők, fegyveres erők fizetésének emelésére kellene költeni. 

És ott van a következő világbajnokság helyszíne, Oroszország, amely 2018-ban ad majd otthont a tornának. Ezzel kapcsolatban is több támadás érte a FIFA-t, a szervezet által megbízott független ügyvéd, Michael Garcia sem véletlenül toppant be bejelentés nélkül a végrehajtói bizottság márciusi ülésére, Zürichbe, a 2018-as és 2022-es pályázatról döntő tagokat kérdezte ki. Garcia elment volna kérdezősködni az oroszokhoz is, de az orosz külügyminisztérium egyszerűen kitiltotta az országból egy korábbi szankció miatt, amit válaszlépésként hoztak egy amerikai per miatt. 

Miért ne fogadtam volna el a katariak pénzét? 

A 2022-es katari világbajnokság körül kialakult helyzet is tökéletesen jellemzi a FIFA és Sepp Blatter megítélését, utóbbi ráadásul megnyilvánulásai miatt egyre többször hozza kínos, nevetséges helyzetekbe magát. 

Sokat röhögni mondjuk nem nagyon lehet a katari vb miatt, az egészben csak az volt vicces, amikor hekkerek feltörték Blatter twitterét tavaly áprilisban , és egy üzeneteket helyeztek el rajta: "Miért ne fogadtam volna el a katariak pénzét? Én tartom el a családot".

Ezután sorban jött a többi kamu-bejegyzés, hogy Jordániában lesz a 2030-as vb, a FIFA-elnök utódja a jordán herceg, Ali Bin Al-Husszein lesz, és különben is, Blatter csak azt tette, ami a legjobb a FIFA-nak.  • Hírek
  • Hírek