Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Ötmillió dollárért vett Katar futball-vb-t

2014.06.01. 07:45

Egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel megvásárolta hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – írta a The Sunday Times.

A brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

Az egyik katari stadion látványterve
Az egyik katari stadion látványterve

A cikk szerint e dokumentumhalmaz alapján érthetővé válik az a rejtély, hogy egy apró sivatagi állam, amelynek semmiféle futballinfrastruktúrája nincs, miképp juthatott hozzá a világ legnagyobb labdarúgótornájának rendezési jogához.

A feltáró riport szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a FIFA már korábban eltiltással sújtott - titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek a katari pályázat támogatásáért.

A The Sunday Times írása szerint a lap által megszerzett terhelő dokumentumok alapján máris sportági vezetők, politikusok, korrupcióellenes szakértők szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását.

John Whittingdale, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke a lapnak kijelentette, hogy elsöprő erejű indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére.

Doha-012

Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Sepp Blatter FIFA-elnök helyzete tarthatatlanná válhat.

A katari pályázati bizottság illetékesei ugyanakkor azt közölték a brit lappal, hogy nincs kapcsolatuk bin Hamammal, nem tudnak semmiféle olyan kifizetésről, amelyet ő bonyolított volna le, és nem követtek el semmilyen kihágást, írja az MTI.

Jim Boyce FIFA-alelnök azt nyilatkozta, ha bebizonyosodnak a Bin Hammam elleni vádak, akkor a FIFA nyitott arra, hogy újra szavazzanak a 2022-es világbajnokság helyszínéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!