Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5 meccset biztosan megbundáztak a 2010-es vb előtt

2014.06.02. 11:46

A New York Times megszerezte a FIFA bundázással kapcsolatos jelentését, melyből kiderül, hogy legalább 5, de akár 15 felkészülési meccset is megbundáztak a 2010-es világbajnokság előtt.

Az ügy központjában az egyik ideig Magyarországon tanúvédelem alatt álló Wilson Perumal állt, aki saját, lefizetett bíróit szervezte be bizonyos meccsekre, hogy a bundahálózatának kedvező eredmények szülessenek.

A 44 oldalas jelentésből kiderül, hogy a nigeri játékvezető, Ibrahim Chaibou például a Dél-Afrika–Guatemala-meccs napján 100 ezer dollárt helyezett el egy bankban, majd már a 12. percben befújt egy büntetőt - egy tizenhatoson kívüli kezezésért. Az 50. percben Guatemala rúghatott tizenegyest, pedig a hazai védő mellel ért a labdába, igaz, ez kimaradt, majd hat perccel később egy újabb vitatott szituáció után fújt büntetőt - ezzel lett 4-0 Dél-Afrikának (a vége 5 lett).

A mérkőzés előtt a fogadóirodák átlaga alapján legalább 2,68 gólt vártak a meccsre, ám ez röviddel a kezdőrúgás előtt 3,48-ra emelkedett, vagyis legalább négy gólnak kellett volna születnie.

A Times kiemelte, hogy bár a FIFA tudomással bírt arról, hogy a dél-afrikai szövetség tisztségviselői korrupt bírókat segítettek a megfelelő mérkőzésekre, mégsem gyanúsítottak meg bunda miatt senkit, sőt a nyomozás ellenére szinte senkivel sem vették fel még a kapcsolatot az érintett személyek közül. A szervezet biztonsági főnöke, Ralf Mutschke szerint a bunda az idei vb-n is komoly veszélyt jelent majd.

A New York Times megkeresésére Chaibou tagadta, hogy valaha manipulált volna mérkőzéseket, illetve hogy bármikor beszélt volna Wilson Perumallal, aki ráadásul konkrétumokkal szolgált a bíró korábbi lefizetéséről.

Perumal, az általa alapított Football 4U International cégen keresztül szervezte a kívánt meccsekre a bírókat, így a Dél-Afrika–Guatemala-mérkőzés mellett a Dánia–Ausztrália, az Egyesült Államok–Ausztrália, a Dél-Afrika–Dánia, a Nigéria–Dél-Korea és a Portugália–Mozambik-meccsekre is, amelyek a 2010-es vb-t megelőzték.

A FIFA jelenleg egy hatfős stábbal nyomoz a nemzetközi bundaügyek után, melyben az Interpol is segítségükre van. Ugyanakkor a brazíliai világbajnokságon minden mérkőzésen 12 biztonsági emberük lesz jelen, illetve 18 fő Zürichből segíti a munkát.

Az Europol szerint 2008- és 2011 között legalább 680 bundagyanús meccs volt világszerte.