Árpád
-2 °C
4 °C

Ég a ház a FIFA-nál, már vinnék a katariak vb-jét

2014.06.02. 10:21

A legújabb katari vb-botrány miatt Ománba utazott a FIFA korrupciós botrányait vizsgáló független ügyvéd, Michael Garcia, hogy a 2022-es világbajnokság szervezőit kikérdezze. A találkozót már hétfőn megejtik. 

Közben a FIFA az összes megkeresést Garcia ügyvédi irodájához irányítja, a futballszervezet nem kívánja hivatalosan kommentálni a hétvégén kirobbant botrányt, amely szerint egy katari sportvezető ötmillió dollárt költött arra, hogy megvesztegessen afrikai, óceániai és karibi futballvezetőket, hogy az ő pályázatukat támogassák. 

Vasárnap délután viszont már a FIFA-alelnök is azt nyilatkozta, ha Garcia vizsgálatából bebizonyosodik a csalás, akár újraszavazás is lehet a 2022-es világbajnokságról. Ezt nyilatkozta később az angol futballszövetség vezetője is. 

Jelentkezők már most vannak, amennyiben elveszik Katartól a torna rendezését, Ausztrália például biztosan beugrana. Az ausztrál szövetség szóvivője hétfőn azt közölte, hónapok óta követik a helyszínkijelölés körüli vitatott eseményeket, erősen érdeklődnek a válaszok iránt, és adott esetben komolyan fontolóra vennék a jelentkezést.

Sokan a FIFA-elnök Sepp Blatter felelősségéről beszélnek, a futballszervezet és a vezetője is ott lesz június 10-én az éves kongresszuson, ahol a katari torna lesz az egyik legfontosabb téma, de a brazil futball-vb a jövő csütörtökön kezdődik, így várhatóan nem lesz döntés a 2022-es vb-ről. 

A futballisták szerint el kell venni Katartól

A német Bundesligában szereplő játékosok többsége a legutóbbi korrupciós vádak után elvenné Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

A Kicker magazin körkérdése alapján a 220 futballista 61,6 százaléka vélekedett úgy, hogy máshol kellene lebonyolítani a vb-t, 16,1 százalék meghagyná Katarnak a tornát, 22,3 százaléknak pedig mindegy a helyszín. A válaszadók fő problémaként a korrupciógyanút és a sivatagi hőséget nevezték meg, írja az MTI. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?