Szilvia
5 °C
16 °C

A FIFA nem foglalkozik a Katar elleni új bizonyítékokkal!

2014.06.03. 12:52

Hiába tárt fel a Sunday Times újabb bizonyítékokat a 2022-es katari világbajnoki rendezés megbundázásáról, a FIFA által megbízott független ügyvéd, Michael Garcia nem veszi majd azokat figyelembe vizsgálatában.

A lap szerint Garcia nem kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a leleplező emaileket, átutalási bizonylatokat, melyek állítólag bizonyítják, hogy az egykori katari sportvezető, Mohamed Bin Hammam több afrikai futballvezetőt is megvesztegetett, hogy a katari rendezést támogassák. Egyértelmű, hogy a Garcia által vezetett vizsgálat hitelességének ez sokat árthat. 

Az amerikai ügyvéd várhatóan jövő héten, pont a világbajnokság előtt készül majd el jelentésével, néhány hét múlva az illetékes bizottságoknak továbbítja az anyagot. Garcia és társai több hónapon keresztül dolgoztak, több tanút is meghallgattak, beutazták az egész világot, hogy meghallgassák a döntésben résztvevőket. Az ügyvéd már a katari szervezőkkel is találkozott hétfőn Omanban, hogy a pályázatukról kérdezze őket. A katari szervezők korábban tagadták, hogy bin Hammammal kapcsolatban álltak volna, szerintük nem történt visszaélés a pályázat körül. 

Garcia nyomozása egyébként a katari 2022-es vb mellett a 2018-as orosz vb pályázatát is vizsgálta. A két tornával kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt a 24 tagú FIFA végrehajtó bizottságból négy tagot tiltottak el. 

Az újabb botrány kirobbanása óta a vesztes pályázók részéről Japán jelezte, az újraszavazás lenne a legjobb megoldás, Ausztrália szerint pedig egyre gyanúsabb a katariak rendezése. Közben az UEFA állítólag csendes tüntetést kért Sepp Blatter ellen, aki a FIFA éves kongresszusán, június 10-én jelentheti be, ismét elindul az elnökségért. A világbajnokságig már tíz nap sincs, június 12-én kezdődik, botrányos ülések elé néz a szervezet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?