Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Platini: Be akarnak mocskolni Katarral!

2014.06.04. 12:53

Az UEFA-t vezető Michel Platinit is támadják a hétvégén kirobbant újabb katari botrány miatt, mert a francia sportvezető még 2010-ben többször is találkozott a vádak szerint FIFA-döntéshozókat megvesztegető Mohamed bin Hammammal.  

Platini azt mondta, nem véletlenül találkozott a katari sportvezetővel, mindketten a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai voltak. Szerinte megalapozatlanul támadják, hogy bemocskolják az imidzsét pont egy olyan időszakban, amikor a futball jövője a tét. 

„Megdöbbentőnek találom, hogy egy FIFA-tisztségviselővel történt beszélgetéseim hirtelen ilyen fontosak lettek. A találkozókon arról volt szó, hogy indulnék-e a FIFA-elnökségért, Hammam úr erről igyekezett meggyőzni" - áll Platini közleményében.

Később a katari sportvezető le akarta váltani Blattert, de őt tiltották el, mert kiderült, több karibi FIFA-tisztségviselőt meg akart vesztegetni, hogy mellette kampányoljanak.  

Az UEFA-elnök felhívta a figyelmet, ő nyíltan vállalta, hogy a katariakra szavazott, döntésében senki nem befolyásolta. Platini azért is került gyanúba, mert a korábbi francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy társaságában katari vezetőkkel találkozott, mielőtt az arab ország megkapta a vb-t. Egyes információk szerint Sarkozy a gazdasági érdekeltségek miatt kérte Platinitől, hogy szavazzon a katariak pályázatára.

Nem sokkal később a katariak beszálltak a francia futballba, megvették a PSG-t, és az egyik legerősebb európai csapatot vásárolták össze. Platini fia azóta egy katari központú sportszergyártó cég ügyvezetője lett, ám az UEFA-vezér szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz, fia egyszerűen jó szakember. A cégnek ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, amely a PSG-t is felvásárolta.

A FIFA éves kongresszusa június 10-én kezdődik Brazíliában, két nappal a világbajnokság előtt. A rendezvényen állítólag az UEFA-tagországok csendes tüntetést terveznek, amikor Sepp Blatter várhatóan bejelenti, hogy újraindul az elnöki címért. 

Azt nem lehet tudni, hogy Katarról mennyit tárgyalnak majd, a FIFA kérdésünkre csak a hivatalos programra tudott hivatkozni, az abban felsorolt pontok közül legfeljebb az elkövetkezendő FIFA-események nevű programpont foglalkozhat a botrányos 2022-es tornával. A FIFA a továbbiakban nem mond újat a kérdésről, a korrupciós ügyet vizsgáló ügyvéd, Michael Garcia által kiadott közleményt tartja iránymutatónak, azaz, hogy június 9-én lezárul a korrupciós vizsgálat a 2018-as orosz és a 2022-es katari vb ügyében is, néhány héttel később kerül majd bizottság elé az ügy. Azaz a vb előtt nem várható már fejlemény.