Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Real tízmillió eurókat bukik játékosaival

2014.06.07. 11:13

Ahogy azt sejteni lehetett, a Real Madrid a tavalyi szezon legrosszabb üzletét kötötte, amikor 100 millió euróért megvette Gareth Bale-t a Tottenhamtől, ami szintén hajlamos arra, hogy túlfizesse a játékosait.

A svájci CIES Football Observatory az öt legnagyobb ligát (német, spanyol, angol, olasz, francia) vizsgálva összeállította a tíz leginkább túlértékelt futballista listáját. Az intézet objektív adatokból (életkor, pozíciót, teljesítménymutatók, nemzetközi tapasztalat, szerződés lejáratának dátuma) hozta ki egy-egy játékos értékét, és ezt vetette össze a futballistákért kifizetett összegekkel.

A listát Gareth Bale vezeti, a CIES szerint a szezonban 21 gólt rúgó és 16 gólpasszot adó Real Madrid-játékos 100 millió euró helyett csak 63-at ér, tehát 37 milliót dobtak ki ablakon, mikor leigazolták. Asier Illaramendi is óriási bukás volt, vételára és értéke között 19,7 milliós különbség van. Ezzel a harmadik legtúlértékeltebb futballista. Más játékosokon azért nyertek a Madridnál, a 27 millióért megszerzett Isco értékét már 44,2-re becsülik, és Daniel Carvajal sem volt rossz üzlet, 6,5 milliósként érkezett, de ma már 18 milliósra tartják.

Bale mögé második helyre, Radamel Falcao került, a Monaco csatárt értékvesztésébe nyilván sérülése is belejátszott, de 64 millióról 31,8-ra zuhanás így is elég súlyos. A negyedik a Tottenham-játékos Erik Lamela lett, az ő értéke is közel felére esett vissza a CIES statisztikája szerint, 35 millió helyett csak 18-at adnának érte. Az ötödik David Moyes kedvence, az Evertontól a Manchester Unitedhez vitt Marouane Fellaini lett. A MU-ban nem sok vizet zavaró középpályásért 31,5 millió eurót fizettek, most meg csak 16-ot ér.

A Unitednek azért volt nagy dobása is, a saját nevelésű Adnan Januzaj értéke a semmiről ugrott fel 12,3 millió euróra. A pozitív rekorder a Borussia Mönchengladbach játékosa, Max Kruse lett. A Freiburgból 2,5 millióért kivásárolt futballista megnyolcszorozta értékét, már 20,5 milliót adnának érte.