A Real tízmillió eurókat bukik játékosaival

2014.06.07. 11:13

Ahogy azt sejteni lehetett, a Real Madrid a tavalyi szezon legrosszabb üzletét kötötte, amikor 100 millió euróért megvette Gareth Bale-t a Tottenhamtől, ami szintén hajlamos arra, hogy túlfizesse a játékosait.

A svájci CIES Football Observatory az öt legnagyobb ligát (német, spanyol, angol, olasz, francia) vizsgálva összeállította a tíz leginkább túlértékelt futballista listáját. Az intézet objektív adatokból (életkor, pozíciót, teljesítménymutatók, nemzetközi tapasztalat, szerződés lejáratának dátuma) hozta ki egy-egy játékos értékét, és ezt vetette össze a futballistákért kifizetett összegekkel.

A listát Gareth Bale vezeti, a CIES szerint a szezonban 21 gólt rúgó és 16 gólpasszot adó Real Madrid-játékos 100 millió euró helyett csak 63-at ér, tehát 37 milliót dobtak ki ablakon, mikor leigazolták. Asier Illaramendi is óriási bukás volt, vételára és értéke között 19,7 milliós különbség van. Ezzel a harmadik legtúlértékeltebb futballista. Más játékosokon azért nyertek a Madridnál, a 27 millióért megszerzett Isco értékét már 44,2-re becsülik, és Daniel Carvajal sem volt rossz üzlet, 6,5 milliósként érkezett, de ma már 18 milliósra tartják.

Bale mögé második helyre, Radamel Falcao került, a Monaco csatárt értékvesztésébe nyilván sérülése is belejátszott, de 64 millióról 31,8-ra zuhanás így is elég súlyos. A negyedik a Tottenham-játékos Erik Lamela lett, az ő értéke is közel felére esett vissza a CIES statisztikája szerint, 35 millió helyett csak 18-at adnának érte. Az ötödik David Moyes kedvence, az Evertontól a Manchester Unitedhez vitt Marouane Fellaini lett. A MU-ban nem sok vizet zavaró középpályásért 31,5 millió eurót fizettek, most meg csak 16-ot ér.

A Unitednek azért volt nagy dobása is, a saját nevelésű Adnan Januzaj értéke a semmiről ugrott fel 12,3 millió euróra. A pozitív rekorder a Borussia Mönchengladbach játékosa, Max Kruse lett. A Freiburgból 2,5 millióért kivásárolt futballista megnyolcszorozta értékét, már 20,5 milliót adnának érte.  • Hírek
  • Hírek