Ödön
1 °C
11 °C

Az ázsiai vb-szavazatokért is fizetett Katar

2014.06.08. 10:09

A The Sunday Times újabb részleteket közölt a 2022-es világbajnokságot rendező Katar megvesztegetéseiről, melyből kiderül, ázsiai országok képviselőit is lefizették, hogy azok megfelelő módon szavazzanak.

A brit lap közölte először azt is, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) egykori elnöke és egyben a FIFA korábbi alelnöke 5 millió dollárért vásárolta meg afrikai szövetségek vezetőinek a támogatását. Az újság tulajdonába többmillió dokumentum került, melyeket idő feldolgozni, ezért kerülhetnek nyilvánosságra fokozatosan a fejlemények.

A mostani, szavazatonként 1,7 millió dolláros vesztegetésről szóló cikk is Hammamot említi, mint a közbenjárót, aki a kenőpénz mellett abban is segítkezett, hogy Thaiföld és Katar kormányai között meginduljanak a tárgyalások egy gázüzletről, amely több tízmillió dollárról szólt. Ennek keretében újratárgyaltak egy szerződést, ami évi 1 millió tonna cseppfolyós földgáz megvételét jelentette.

A labdarúgó szövetségek mellett más vezetőkről is említést tesz a lap, amely szerint Vlagyimir Putyint, Franz Beckenbauert, sőt még a FIFA elnökét, Sepp Blattert is megkörnyékezték. A The Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin - aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be - nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel „a közös földgázkitermelés lehetőségeit” tekintették át. A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is felfigyeltek arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a „Putyin környezete által ellenőrzött” gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják.

Hammam Blatternek diszkrét találkozókat szervezett a katari királyi családdal, míg Beckenbauert üzleti tárgyalásokra hívták az országba több német olaj- és gázszállító cég vezetőjével együtt. A vádak kirobbanása után a FIFA egyik legfontosabb szponzora, a Sony vizsgálatot követel az ügyben.

Az újság szerint Hammam, akit azóta már korábban eltiltott a FIFA a labdarúgással kapcsolatos minden ténykedéstől, privát cégén keresztül intézte a lefizetéseket. (Index/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?