Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grosics Gyula előtt tiszteleg a világ

2014.06.13. 15:35

Az Euronews „legendás kapusnak” nevezte a pénteken elhunyt Fekete Párducot, és emlékeztet: őt tartják a kapus-söprögető pozíció kifejlesztőjének. A híroldal felidézi: 2008-ban Grosics mégis játszhatott a Fradiban, 46 évvel azután, hogy a rezsim ezt aktív játékos korában megakadályozta, és arról is megemlékezik, hogy a Sheffield elleni barátságos meccsen a 82 éves kapus a kezdőrúgás elvégzése után néhány percet a kapuban töltött, mielőtt lecserélték.

Az ötvenes évek elejének világfociját uraló Aranycsapat kapusa elhunyt

– írja az AFP, mely emlékeztet: Grosics egészségügyi problémái miatt többször kórházba került a közelmúltban. „Fekete Párducnak a teljesen fekete meze, merész vetődései és kifutásai miatt nevezték el, Puskás után a csapat egyik legismertebb játékosa volt a csapatnak” – írják. „Gyakorlatilag verhetetlenek voltak, és Grosics volt a csapat sarokköve” – írja a Reuters hírügynökség az Aranycsapatról.

A Wembley-ben vált hőssé

Aki nem tudta eddig, hogy mondják lengyelül azt, hogy Aranycsapat, az Onet.pl méltatásából megjegyezheti: Złotej Jedenastki. A sportoldal azt emelte ki, hogy Grosics 86 meccset játszott a legendás magyar válogatottban, és hogy halála után már csak a 89 éves Buzányszky Jenő az egyetlen élő Aranycsapat-tag.

A huszadik század legjobb kapusai között volt – szögezi le a cseh Blesk.cz, mely emlékeztet: az 1954-es döntőt elvesztette ugyan az Aranycsapat, de Grosics bekerült a torna legjobb játékosai közé.

A Wembley-ben vált hőssé 1953-ban, amikor a magyarok 90 év után először verték meg Angliát hazai pályán

 – írja a francia Lavenir.net, mely kiemeli az Aranycsapat 1954-es olimpiai bajnoki címét, és persze az 1954-es, 58-as és 62-es világbajnokságokat is. A MundoDeportivo.com Grosics pályájának állomásait idézi fel: dorogi indulásáról és honvédbeli sikereiről írnak, melyről a cikk leszögezi: az akkori focivilág egyik legjobbja volt. Arról is írnak, hogy Grosics 1962-es visszavonulása után edzőként dolgozott Magyarországon és Kuvaitban.

grosics gyula
Fotó: MTI

A Reuters azt is felidézi, hogy 1949-ben Grosics disszidálni próbált, amiért kémkedéssel és árulással vádolták, majd két évre eltiltották. 1956-ban is elhagyta az országot, majd amikor visszatért, a Honvédból Tatabányára kellett igazolnia. A tatabányai stadiont 2011-ben róla nevezték el – írja a hírügynökség.

Grosics haláláról a magyar parlamenti pártok is megemlékeztek, a Fekete Párducot a Magyar Olimpiai Bizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti.