Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Köszöntjük kedves szurkolóinkat, téged is, Lami Árpika, a kettes szektor hatodik sorában!

2014.06.23. 19:40

A közeljövőben szigorodhat a beléptetés a stadionokba. Hétfőn az országgyűlés megszavazta a sporttörvény módosítását, így a sportrendezvények szervezőinek joga lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat (feltéve, hogy alkalmaznak beléptetőrendszert).

A fideszes Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett törvénymódosító javaslatot 111 igen szavazattal, 48 nem ellenében fogadta el a parlament, írja az MTI.

Az alapszabály továbbra is az, hogy beléptető rendszer alkalmazásánál a sportrendezvény-szervező csak névre szóló belépőjegyet és bérletet értékesíthet.

A beléptető rendszert használó szervezőnek azonban a beléptetéskor csak akkor kötelező a jegyek, bérletek vagy klubkártyák adatainak egybevetése az általa vezetett vagy a sportrendészeti nyilvántartással, ha a rendőrség felhívja őt az adatok egyeztetésére. Egyéb esetben a szervezőnek csak lehetősége, és nem kötelezettsége az adategyeztetés.

Továbbra is része a sporttörvénynek, hogy ha a szervező beléptető rendszert alkalmaz, kötelezővé teheti a személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító klubkártya kiváltását is. Ha a szurkoló személyes adatai nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor nem lehet őt beengedni a mérkőzésre.

Újdonság ugyanakkor, hogy a szervező jogosult a 14 évesnél idősebb klubkártya-tulajdonosok

  • képmásából,
  • ujjlenyomatából,
  • íriszképéből vagy
  • a látogató tenyeréből leolvasott vénalenyomatából

generált, vissza nem fejthető alfanumerikus kód (biometrikus sablon) kezelésére. Ha a már nyilvántartott - vagyis a klubkártya vásárlásakor vett - és a belépéskor rögzített biometrikus sablon nem egyezik egymással, a beléptetést meg kell tagadni. Ezt a megoldást azonban nem kötelező alkalmazni.

A beléptetés után vagy annak megtagadása esetén a beléptetéskor rögzített személyes adatokat haladéktalanul törölni kell.

Vas Imre és Simon Róbert Balázs javaslata indoklásában azt írta: előterjesztésük célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a "fair play szellemét a lelátókon".

A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakcímét és - ha alkalmazzák - biometrikus sablonját a szervező a jegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tarthatja nyilván, utána törölnie kell.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!