Ida
5 °C
7 °C

Szinte hallottam a reccsenést

2014.07.08. 19:42

Neymar pénteki gerincsérülése és csigolyatörése a futballpályán szokatlan, az amerikaifociban ugyanakkor lényegesen gyakrabban fordul elő. Ott még a bénulásos esetek, vagyis a gerincvelő visszafordíthatatlan károsodása sem ritka.

A gerincsebész Varga Péter Pált kérdeztük az esetről, aki a műugró Barta Nórát és Fazekas Róbert Európa-bajnok diszkoszvetőt is operálta már.

„Nem akarok túlozni, de a kolumbiai hátvéd beleugrásának pillanatában szinte hallottam a reccsenést. Előbb azt hittem, hogy csak a bordája törött el, amikor láttam a szenvedést valamint a fájdalmat Neymar arcán, illetve a sokkhatást, összeállt a kép: az ágyéki csigolyán lévő haránt nyúlvány törött le a futballistánál” - mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója, az MLSZ orvosi bizottságának elnöke.

Hozzátette, futballpályán egy ilyen törésről van tudomása, alsóbb osztályban játszó futballista volt a páciense. Őt azonban nagy lendülettel a kapufának lökték, és úgy törött le ugyanerről a csigolyáról a nyúlvány.

„Ez a hármas csigolya a legvédtelenebb, a legkevesebb izom van a környékén. Ez a törés a cseresznyefáról leeső embernél tipikus, ugyanúgy gyakorta fordul elő annál, akit egy gázolásnál meglök az autó” - világította meg a részleteket.

Az olyan spekulációkkal nem érdemes foglalkozni, ha öt centivel máshol éri Zuniga lába Neymart, akkor meg is bénulhatott volna. Neymar szerinte a hatalmas ütés miatt nem érezte a lábát a trauma után.

Funkciózavart ez a törés nem okoz, érzéstelenítve akár játszhatna is, de felelős orvos ilyenkor nem küldheti őt a pályára, nem utolsósorban Neymar sem kockáztatná meg későbbi pályafutását. Az érzéstelenítés miatt a mozgása sem lenne megfelelő.

Két hónap múlva viszont visszanyeri teljesítőképességét a Barcelona játékosa, és zavartalanul terhelhető lesz.

Varga szerint a netre kikerülő röntgenképek hamisítványok, nem is azt a csigolyát jelölik, amelyik megsérült a brazil tízesnél, amit azon a felvételen láttunk, fáradásos törésből származik.

„Abban csak reménykedhetünk, hogy az ilyen szintű brutalitás távol marad a futballpályától, mert ez egyszerűen példátlan” - összegzett.