Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Xavi lemondta a válogatottságot

2014.08.05. 14:20

Lemondta a válogatottságot Xavi, az FC Barcelona világ- és Európa-bajnok futballistája. A 34 éves középpályás kedden jelentette be, hogy 133 meccsel a háta mögött fejezi be

"Köszönettel tartozom ezekért az évekért, fantasztikus időszak volt" - nyilatkozta, a mezőnyjátékosok közül a legtöbbször szerepelt a spanyol válogatottban, az örökrangsorban egyedül a kapus, Iker Casillas (156) előzi meg.

A kiváló futballista elmondta, az elmúlt szezonban nagyon csalódott volt, ugyanis meglátása szerint sem klubcsapatának, sem a válogatottnak nem tudott hasznára válni. Ugyanakkor köszönetet mondott Luis Enriquének, a Barca új vezetőedzőjének, aki rábeszélte a maradásra, és elhitette vele, hogy továbbra is fontos tagja lehet az együttesnek.

"Szeretném kifejezni a nagyrabecsülésemet egy fantasztikus játékos iránt. Egy különleges futballistát veszített el a csapat, akihez nehéz hasonlót találni. Ő volt a kulcsa annak a játékstílusnak, amely annyi sikert hozott nekünk. A pályán és azon kívül egyaránt hiányozni fog nekünk" - reagált Xavi bejelentésére Vicente Del Bosque szövetségi kapitány.

A Barcelonával többek között hét bajnoki címet és három Bajnokok Ligáját nyert játékos 2000 novemberében a hollandok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be a spanyol csapatban, négy világbajnokságon és három Európa-bajnokságon szerepelt, 133 mérkőzéséből 100-szor győztesen hagyta el a pályát. 2008-ban az osztrák-svájci közös rendezésű Eb-n, két évvel később a dél-afrikai világbajnokságon, majd tavaly előtt az ukrán-lengyel Eb-n is aranyérmet szerzett a spanyol válogatottal, írta az MTI.

Utolsó mérkőzését a brazíliai világbajnokságon játszotta, ahol a spanyolok címvédőként az első csoportmérkőzésen 5-1-es vereséget szenvedtek a későbbi bronzérmes hollandoktól. Xavi ez után a chileiek és az ausztrálok ellen sem lépett pályára, a spanyolok pedig csoportharmadikként búcsúztak.