Katalin
-2 °C
3 °C

A magyar focisták női csapatokba valók, az edzőkből hiányzik az intelligencia

2014.08.14. 09:27

Az olasz Massimo Morales egy éven át irányította a Honvéd NB I.-es futballcsapatát, kieső helyen vette át a csapatot, aztán verték a Debrecent, a Videotont és a Ferencvárost. A Nemzeti Sport keddi számában szólaltatta meg, mit gondol a magyar futballról. 

„Önöknek, akik itt élnek, talán már fel sem tűnik, milyen a labdarúgásuk közege. Nekem viszont, aki tulajdonképpen csak belecsöppentem, kívülállóként figyeltem a történteket, sok minden szemet szúrt. Remélem, nem sértek meg senkit, de a magyar futballt erkölcsi és szakmai válság jellemzi" - mondta az olasz edző, aki a Honvéd előtt dolgozott többek között a holland De Graafschapnál, az olasz Varesenél és a német Fortuna Düsseldorfnál.

Morales szerint alapvetően az utánpótlással van probléma, a fiatal játékosok állandóan ugyanazokat a gyakorlatokat ismételgetik, ezért hiányzik belőlük a dinamizmus, de van ötlete, hogyan lehetne hasznosítani a magyar futballistákat.

Arra gondoltam, hogy remekül lehetne használni női csapatoknál. Volt is egy center Kispesten, aki ráadásul az egyik legnagyobb fizetést élvezte, akitől meg is kérdeztem, van-e női csapat Kispesten, mert ott kibontakozhatna. A férfiak világában viszont puhány és gyenge. Állítom, több magyar klubban előfordul, hogy nem a legtehetségesebb gyerekek játszanak a különböző korosztályos csapatokban, hanem azok, akiknek az apja befolyásos ember, vagy ott hangoskodik mindig a partvonal mellett. Esetleg nem hálátlan, ha a gyereke szerephez jut. De van még ennél nagyobb gond is, az intelligencia hiánya. Szükség van tanult, lehetőség szerint diplomás utánpótlás-szakemberekre, mert hogyan várhatjuk el egy alulképzett edzőtől, hogy a sportágat megtanítsa a gyerekeknek. Csak magasan képzett edzőktől és vezetőktől remélhető ez

Szerinte az is tökéletesen mutatja, milyen szinten van a magyar futball, hogy a válogatott miként futballozik, a klubcsapatok pillanatok alatt elvéreznek, a nézőszám pedig folyamatosan csökken. 

„Azzal is tisztában vagyok, hogy Magyarországon rengeteg tehetséges gyerek van. Csak megfelelő koordinációs munkát kell végezni velük. Németországban nem szégyellnek jégkorongedzőket is alkalmazni a futballklubok, mert az mégiscsak lehangoló, hogy egyetlen magyar labdarúgó sem játszik a topbajnokságokban. És Dzsudzsák Balázst, Huszti Szabolcsot, Szalai Ádámot, Gera Zoltán leszámítva senkit sem vásároltak ki, vagy fizettek érte nagy pénzt" - tette hozzá Morales, aki egy Újpest elleni vereség után távozott, a Honvéd-tulaj Hemingway le is betegezte később.