Stefánia
0 °C
3 °C

Sok MLSZ-pénzt buktak a rosszul teljesítő magyar futballklubok

2014.08.14. 11:57
1,7 milliárd forintot osztott szét a Magyar Labdarúgó Szövetség a futballakadémiák között. Itt a lista.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nyilvánosságra hozta, hogyan támogatja azt a 15 futballakadémiát, amely részt vett a belga átvilágító cég, a Double Pass vizsgálatában. Ennek első, első éves szakasza zajlott le, még két évig itt maradnak a világ legnagyobb futballklubjaival, a belga és német szövetséggel is dolgozó szakemberek. A jövőben ajánlásokat adnak a fejlődésre, és ellenőrzik annak végrehajtását is. Ezektől is függ a klubok támogatása.

A csakfoci.hu le is közölte a támogatási sorrendet, ebből kiderül, hogy az alaptámogatás valamennyi intézmény esetében 30 vagy 50 millió forint.

Az aktivitási prémium azonban már a DP auditjának megfelelően módosult, de ebben közrejátszott még az is, hogy a felnőtt csapatban mennyi 23 év alatti, akadémiai nevelést kapott labdarúgó szerepel.

A belgáknál első helyen végző Debrecen kapja a legtöbbet, a felcsúti akadémia pedig a hatodik. A DP sorrendjében egyébként Felcsút csak a kilencedik helyen végzett.

Az 50 milliós alaptámogatást az öt legrégebbi akadémia kapta: Honvéd, MTK, Szombathely, Győr, Felcsút. Az összes többi 30 milliós alaptámogatásban részesült. Békéscsaba, Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Újpest, Vasas.

Az aktivitás miatti milliók: Debrecen 148, Honvéd, Szombathely, MTK 135, Felcsút 125, Újpest és Vasas 70, Diósgyőr 47, Ferencváros 45, Kecskemét 33, Pécs 32, Kaposvár 25, Békéscsaba és Nyíregyháza 15.

Összesítésben ez a sorrend: 1-3. MTK, Honvéd, Szombathely, 4. Győr, 5. Debrecen, 6. Felcsút.

A DP jelentést az Index szerezte meg - titkosítani akarták -, erre a felcsúti szakmai vezető, Tajti József úgy reagált, hogy torz képet mutat. Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint az akadémiák világszínvonalúak, noha a legjobban teljesítő, egy éve működő Debrecen 67 százalékot ért el a felmérésben, míg a Felcsút 50 százalékot.

Csányi azt is mondta, hogy ki kell selejtezni azokat az edzőket, akik pedagógiailag nem alkalmasak a 6-14 év közötti korosztály felkészítésére. Úgy gondolja ugyanis, hogy ebben az időszakban a legnagyobb lemaradás, és az akadémiák utána már nem képesek világszínvonalú játékosokat nevelni belőlük.

Ez a kudarcmagyarázó gondolat nem új, az MTK akadémiájának igazgatója, Tamási Zsolt már 2013 januárjában erről beszélt.

A képet árnyalja, hogy magyar akadémiáról topligába még nem került játékos, míg korábban Dárdai Pál, Lisztes Krisztián, Huszti Szabolcs, Szalai Ádám, Gera Zoltán vagy Dszudzsák Balázs nem voltak akadémisták, mégis eljutottak külföldre, és elfogadható karrier van mögöttük.