Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Meccs nélkül vezeti a bajnokságot a cseh roma csapat

2014.09.05. 07:05
Csehországban úgy vezeti a tabellát a TJ Junior Roma futballklub, hogy még labdába sem rúgott. Senki nem akar velük játszani.

A Cseh Labdarúgó Szövetség a Děčín megyei kilencedik osztályban történteket vizsgálja, miután a TJ Junior Roma elnevezésű roma klub úgy vezet, hogy az első két fordulóban nem jelent meg az ellenfél csapata. A szabályok értelmében mindkét mérkőzést a děčíniek nyerték meg 3-0-ra anélkül, hogy labdába rúgtak volna.

A jegyzőkönyv kedvéért: az első fordulóban Františkov csapata nem jelent meg hazai pályán, a második körben a Rybniště maradt otthon.

A csapatok a rendbontástól tartanak, ezért nem léptek pályára a roma csapat ellen, legalábbis a körzeti elnök szerint. A Rybniště csapatának titkára más véleményen van. „Senki sem tudja elképzelni, hogy milyen agresszív játékkal, és szóbeli vulgarizmussal találkoznának játékosaink, ha pályára lépnének. Inkább befizetjük a bírságot, de mi nem játszunk velük!"

A történet önálló életre kelt a Facebookon is, úgy tűnik, egy csapat kivételével, amellyel november közepén találkozna a TJ Roma, senki nem hajlandó kiállni ellenük, sőt olyan kommentárokat is olvastam, hogy több klub aláírásgyűjtésbe kezdett a roma klub ellen.

A megyei kluboknak nincs pénzük biztonsági őrökre, az emberek félnek, ezért inkább lemondják a meccset és befizetik a 3000 (35 ezer forint) koronás büntetést, ami még mindig kevesebb, mintha szekuritiseket fogadnának fel.

A děčíni TJ Roma 2011-ben alakult, amikor az FC Děčín - szintén kizárólag romák alkotta csapata - helyett beugrott a bajnokságba. Ez utóbbi egyesületet Lokomotív Děčín elleni helyi derbin történt súlyos rendbontásért azonnali hatállyal kizárták a helyi bajnokságból.

Az új roma klub vezetői mindenesetre esküsznek, nincs folytonosság a két csapat között, nem szeretnék, hogy ami az FC Děčínnel megesett, velük is megtörténjen. Pavel Horváth, a csapat edzője szerint meg szeretnék mutatni, hogy a děčíni emberek lássák, értük is játszanak, mert a csapat a városhoz tartozik. Az edző azt mondja: a többi csapat rasszizmus miatt nem áll ki ellenük és ezzel fiatal játékosait büntetik, akik a pályán szeretnék legyőzni az ellenfelet.

Horváth több nyilatkozatban is kérte az ellenfeleket, hogy

ne féljenek tőlük, és ne ítéljék meg csapatát egy másik csapat balhés meccse alapján.

Hogy a TJ Roma futballcsapata játék nélkül jusson felsőbb osztályba, arra nincs esély, például a Dolní Habartice település csapata biztosan kiáll ellenük novemberben. De hogy addig kivel fognak pályára lépni a labdarúgást kedvelő děčíni roma fiatalok, senki nem tudja.

A harmadik fordulóban Verneřicében kéne pályára lépniük, csakhogy a helyi csapat előre jelezte: visszalép a játéktól.