Paszkál
10 °C
15 °C

Dárdaival nemcsak a csapat, a hangulat is változott

2014.10.15. 21:37
Nagyot változott a magyar futballválogatottat övező hangulat szeptember óta. Az elmúlt két mérkőzés után sem vagyunk könnyű helyzetben, de riválisaink is botladoztak, és így a csoportban minden a feje tetejére állt.

Dárdai Pál kapitány terve eddig hibátlanul működik, az első két mérkőzésén négy pontot szerzett a magyar válogatottal, ha novemberben a finnek elleni budapesti meccset is sikerülne megnyerni, biztató helyzetből várhatná a tavaszt az Eb-selejtezőkön. Az sem mellékes, hogy hosszú idő után először jönne össze tényleg annyi pont, amennyit az aktuális kapitány megígért. Dárdai a három meccsre 5-7 ponttal számolt (Bukarest, Tórshavn, Budapest).

Dárdai ezen a három őszi meccsen megszerzendő öt-hét ponton túl azt is világossá tette, a magyar válogatottnak a harmadik, pótselejtezőt érő hely megszerzése a célja, ami az első három forduló után nem is tűnik elérhetetlennek. Az első három helyért a csoportunkban négy csapat fog nagyot harcolni, és akkor a görögöket még nem is számoltuk, akik tavaszra felszívhatják magukat.

A Pintér Attila-csapat hazai pályán elvesztett három pontja az északírek ellen rettentően fog hiányozni a végén.

Senki nem számított az északírekre

A sorozat első meccsén az északírek ellen hiába vezetett a magyar csapat, a szervezetten futballozó északírek meg tudták fordítani a mérkőzést Pintér Attila válogatottjával szemben. Kyle Lafferty győztes gólt lőtt, Pintér Attilát menesztették, pedig az északírek bedarálták Feröert, majd következett a legnagyobb győzelmük kedd este, a vb-nyolcaddöntős görögöket Ward és Lafferty találataival 2-0-ra verték.

Az északírek kilenc ponttal vezetik az F csoportot, hat rúgott góljuk mellett csak egyet kaptak, nagyjából hasonló meglepetést okozva, mint az izlandiak, akik három meccs után +8-as gólkülönbséggel állnak az A csoport élén, miután a hollandokat is elverték. 

Michael O'Neill északír válogatottja két nehéz idegenbeli meccsről hozott el hat pontot, a magyar válogatottal szemben ötpontos az előnye, ráadásul ellenünk hazai pályán játsszák majd a visszavágót egy év múlva. Novemberben előbb azonban még Romániába mennek, Bukarestbe, ahol jó eséllyel ki is kapnak. Ha ugyanaznap Budapesten a magyar válogatott legyőzi a finneket, akkor már csak kétpontos lesz a hátrányunk tőlük.

Az északíreknek a bukarestin kívül lesz még nehéz meccsük, a románokkal Belfastban, és szintén otthon fogadják a görögöket is, a kérdés csak az, hogy vajon még akkor is az olasz Claudio Ranieri lesz-e a görögök kapitánya. Aztán az utolsó fordulóban a finnek ellen játszanak idegenben. 

Dzsudzsák szabadrúgása pontot ért Bukarestben
Dzsudzsák szabadrúgása pontot ért Bukarestben

Görögország

Míg az északíreket a román-görög-finn hármas ellen még egy győzelem szinte behozhatatlan helyzetbe hozhatja, a görögöknek egyre távolabbinak tűnik a csoport első két helye. A csoport eddigi legnagyobb csalódása, a világbajnokságon nyolcaddöntős görög csapat, amely három forduló után is mindössze egyetlen ponttal áll, a két fontos hazai meccsét, a románok és az északírek ellenit bukta, a finnekkel idegenben ikszelt.

A magyar válogatott jövőre játszik ellene, rögtön márciusban az elsőt, Budapesten, majd 2015 novemberében Athénban velük zárjuk a sorozatot.

Románia

A románok ugyan a második győzelmüket is megszerezték a finnek ellen, de Piturca szövetségi kapitány távozását most már biztosra veszi a román sajtó, valószínűleg ez volt az utolsó mérkőzése a válogatott kispadján, ahonnan Szaúd-Arábiába távozik edzőnek. Nehéz eldönteni, hogy a novemberi Románia–Észak-Írország-mérkőzésen mi lenne magyar szempontból a legjobb eredmény, leginkább egy döntetlen.  

Finnország

A magyarok menetrendje a jövő ősszel lesz nagyon nehéz, a finnek ellen kellene minél több pontot szereznünk, azzal legalább őket kipontozhatnánk a versenyből, de persze kiírhatják magukat ők is, mivel az északírekkel, a görögökkel és a románokkal is idegenben játszanak.

Viszont ha a magyarhoz hasonlóan négypontos finnek tartják magukat, teljesen kiszámíthatatlanná válna a csoport. 

A magyar válogatott hátralévő Eb-selejtezői

november 14.: Magyarország–Finnország

március 29.: Magyarország–Görögország

június 13.: Finnország–Magyarország

szeptember 4.: Magyarország–Románia

szeptember 7.: Észak-Írország–Magyarország

október 8.: Magyarország–Feröer

november 11.: Görögország–Magyarország

Ki fogja bírni Dárdai tempóját?

A feröeriek ellen kiszenvedett idegenbeli 1-0 után a szövetségi kapitány elismerte, a bukaresti és a kedd esti meccsen is rosszul kezdtek, mindkét találkozó első negyedórájában az ellenfél dominált. Igaz, látványos győzelmet nem sok csapat szerzett a szigetországban az utóbbi időben (az olaszok három éve 1-0-ra nyertek, a svédek két éve 2-1-re, németek és az osztrákok tudtak biztosan nyerni, tavaly győztek 3-0-ra, a finnek nemrég 3-1-gyel jöttek el). 

A keddi Eb-selejtezőn végén is izgulni kellett, hogy a lelkesen támadó amatőrökből álló csapat nehogy benyomjon egyet, és döntetlenre hozza a meccset.

Lehet, hogy túl sokat edzettek a fiúk a kezem alatt, de az is lehet, hogy túl sok volt az információ. Mind a két meccset rosszul kezdtük, talán a nyomás miatt. A fejekkel van egy kis gond, ennek ki kell majd deríteni az okát.

- mondta a kapitány. Az eddig a német Hertha utánpótlásánál edzősködő Dárdai valószínűleg más tempójú foglalkozásokat tart, mint elődje, Pintér Attila, aki az edzéseiről annyit tudott elmondani, hogy "tettük a kettő a kettő, a három a három ellenit", meg hogy soha nem látott dolgokat mutatott néhány játékosának.

De ha valakiről el lehet hinni, hogy rendet tud rakni a fejekben, akkor az Dárdai, néhány kerettaggal még együtt is játszott a válogatottban. Várhidi Péter volt szövetségi kapitány azt mondta róla, azért jó a kinevezése, mert baráti hangulatot tud teremteni a csapatnál. 

Szalai három pontot már hozott
Szalai három pontot már hozott

Szalai visszatért, a zseni pontot hozott

A csapatban voltak változások a románok elleni 1-1 után. A kapubán például az újonc Dibusz Dénes kezdett, a Ferencváros kapusának nagy védése a 4. percben a látottak alapján még inkább felértékelődött. Ha az az erős Hansen-lövés bemegy, elképesztően nehéz helyzetben lett volna a csapat.

Az újpesti Simon Krisztián valószínűleg soha nem játszott még jobbhátvédet korábban, de nem is állította megoldhatatlan feladat elé Dárdai, Feröer ellen jobban teljesített a poszton, mint Varga József, aki Bukarestben a védelem kritikus pontja volt. Varga kedden a középpályán játszott, ahol otthonosabban mozoghat, azonban most is voltak szerencsétlen megmozdulásai, egyik labdavesztéséből gólt is kaphattunk volna. 

Nikolicsról megint bebizonyosodott, hogy csereként beállva sokkal többet képes hozzátenni egy válogatott meccshez, mint ahogy a románok ellen az utolsó húsz percben. Most kezdőként ismét észrevehetetlen volt. 

Dárdai azt mondta a kinevezésekor, ebben a válogatottban Dzsudzsák Balázs a zseni, ezt minél inkább ki kell használni. A Dinamo Moszkva játékosának bal lábát is kiemelte, ez a bal láb hozott egy pontot Bukarestben, Feröer ellen is volt egy veszélyes szabadrúgása, a két meccs alapján jól látszik, hogy a többiek igyekeznek támogatni is a pályán.

A válogatottba visszatért Szalai Ádám, aki kedden este győztes gólt szerzett, néhány napja azt mondta, hogy ég és föld a különbség Pintér és Dárdai között (és ez a két kapitány nyilatkozataiban is megmutatkozik). A szurkolóknak is, hiszen tapasztalni lehet a válogatottat övező hangulatban a változást, amíg Pintér nyilatkozatait sokszor gúnyosan kiröhögték, (az északírek elleni meccs után már a sajtótájékoztatón is) és már az első meccse után zúgott a "Pintér, takarodj", addig Dárdai személyében végre olyan szövetségi kapitány van, akivel jóval többen tudnak szimpatizálni, ez pedig a csapatnak is jót tesz.