Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Műfüves döntő lesz a női futball-vb-n

2014.10.30. 14:20 Módosítva: 2015.05.02. 03:51

Inkább előbb, mint utóbb rendeznek majd férfi futball-világbajnoki meccset műfüvön is, nem csak nőit - írta a nemzetközi szövetség honlapján Jerome Valcke.

A főtitkár azért szólalt meg az ügyben, mert a jövő évi, kanadai női vb-n érintett közel negyven játékos keresetet nyújtott be az ontariói emberi jogok bíróságához, mivel ellenzik, hogy műfüves pályán is kelljen játsszaniuk a tornán. Szerintük ez a borítás amellett, hogy sérülésveszélyes, "másodosztályú, diszkrimináló és illegális".

Valcke hangsúlyozta, nem pénzkérdésről van szó, és nem is arról, hogy különbséget tennének a férfi és a női futball között, egyszerűen a kanadai klíma miatt rendezik műfüvön is a női vb-t, írta az MTI.

"Szeretnénk a teljes torna alatt csúcsminőségű gyepet biztosítani" - fogalmazott a főtitkár hozzátéve, hogy Kanadában elhúzódhat a tél, hiába rendezik a tornát június 6. és július 5. között.

Vancouver, Winnipeg, Ottawa, Montreal, Moncton és Edmonton ad otthont mérkőzéseknek. Utóbbi városban nem ritka, hogy még áprilisban is havazik. A kanadai szövetség eleve úgy pályázott, hogy a többek között a döntő helyszínéül kijelölt vancouveri BC Place-ben műfüves borítás lesz.

Valcke úgy fogalmazott, hogy inkább előbb, mint utóbb a férfi vb-n is rendezhetnek műfüves mérkőzést, de az biztos, hogy a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari torna találkozóit hagyományos borításon, rendes füvön játsszák.

A FIFA elnöke, Joseph Blatter augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy a műfű a labdarúgás jövője.