Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Részleges stadionbezárás a román-magyar miatt

2014.10.31. 17:58

Hosszas várakozás után pénteken, röviddel 6 óra előtt bejelentette az UEFA a román-magyar Eb-selejtező miatti büntetéseket. Mindkét válogatott következő mérkőzését részleges stadionbezárással sújtották, a románoknak a bukaresti Nemzeti Stadion 122-es szektorát kell bezárniuk, míg a finnek elleni Eb-selejtezőn az MLSZ-nek legalább annyi szektort kell bezárnia az Albert Stadionban, hogy azok minimum 2500 főt tegyenek ki.

Emellett a román szövetséget 32 ezer euróra (9,8 millió forint) büntette, míg az MLSZ-t 30 ezer euróra (9,2 millió forint), de 30 napon belül a magyar szurkolók által Bukarestben okozott károk összegét is meg kell téríteniük. Azt még nem tudni, hogy ez mennyi lesz, erről majd a román szövetséggel kell megegyezniük.

Az MLSZ közlése szerint a minimum 2500 férőhelynyi szektorbezárás a Ferencváros stadionjában két szektort jelent. A magyar szövetség a következő, keddi ülésén dönt arról, hogy fellebbeznek-e a szektorbezárás ellen, amely a tömeges rasszizmus esetén kiszabható legkisebb büntetési tétel volt.

Az október 11-i bukaresti Eb-selejtezőre különvonat indult Budapestről, mások buszokkal, autókkal érkeztek a mérkőzésre. A magyar himnuszt kifütyülték a román szurkolók, ahogy tavaly ősszel is, aztán elkezdődött a petárdázás, ami leginkább azért történhetett meg, mert hazai ultrák állítólag motozás nélkül jutottak be a stadionba.

A petárdák a magyar tábor melletti szektorokból érkeztek, a magyarok ezeket visszadobták, aztán a szervezők beküldték a biztonsági szolgálatukat a románok közé, akik kikergették a drukkereket onnan. Volt, akit brutálisan megvertek, a mérkőzés után bejárták a netet a vérző fejű román szurkolókról készült képek. 

Több tucatnyi - köztük számos vétlen - hazai szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Később arról lehetett hallani, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt az UEFA elrendelje a meccs félbeszakítását, ami 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

De balhé volt már a kezdés előtt is, a bukaresti Steaua és Rapid ultrái összecsaptak egymással és a rendőrökkel is a lelátón, ezért több rendbontót kivezettek a stadionból

Az európai szövetség az 1-1-gyel zárult mérkőzés után a románok ellen lelátói rendbontás, petárdázás és lézerezés miatt indított eljárást, míg a magyar szövetség ellen rasszista megnyilvánulások, petárdázás és lelátói zavargás miatt.

A döntést többször is elhalasztotta az UEFA Fegyelmi Bizottsága, román lapok szerint legutóbb azért, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség beadványában az ellenőri jelentés hiányosságaira hívta fel a figyelmet, amelyben a románok rasszista megnyilvánulása, illetve a magyar tábort ért inzultus - fáklyákat, petárdákat dobáltak a magyar drukkerek közé - nem szerepel.

Rendeztek már zártkapus magyar-románt, tavaly a budapesti vb-selejtezőt kellett nézők nélkül megrendezni, mert az UEFA egy korábbi, Izrael elleni meccs miatt büntette a magyar szövetséget, azon a találkozón a magyar drukkerek rasszista megnyilvánulásokat tettek. 

Az UEFA-nak volt dolga az utóbbi időben, októberben egy Szerbia-Albánia Eb-selejtezőt félbe kellett szakítani, mert egy drónnal Nagy-Albánia zászlót irányítottak a pálya fölé Belgrádban, ezután pedig elszabadult a pokol. A játékosok lökdösődtek, a berohanó szerb szurkolók az albán játékosokat is megtámadták. A mérkőzés félbeszakadt, a vendég albánok nem akarták folytatni. Az UEFA 3-0-val a szerbeknek adta a meccset, de egyúttal le is vont tőlük három pontot. 

A román és a magyar válogatott legközelebb jövő szeptemberben találkozik, azt az Eb-selejtezőt Budapesten rendezik majd. Addig még két hazai tétmeccset is játszik a magyar csapat, a finnek és a görögök ellen. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?